Devino Patron!

Alunițe negre: cauze și tratamente eficiente

Alunițe negre: cauze și tratamente eficiente

De ce apar uneori alunițe negre

Cunoscute în termeni medicali drept nevi melanocitari, alunițele se formează prin aglomerarea celulelor responsabile de producerea melaninei, pigmentul care colorează pielea, părul și ochii.

Cele mai multe alunițe negre sau maro apar în copilărie și adolescență, până în jurul vârstei de 20 de ani. Procesul apariției și creșterii alunițelor ia sfârșit la 25-30 de ani, iar după acest moment nu își mai modifică anumite caracteristici. Apariția bruscă a multor alunițe după 30 de ani ar trebui să fie urmată de o vizită la dermatolog.

1% din populație are una sau mai multe alunițe încă de la naștere. În medie, o persoană are între 10 și 40 de alunițe pe corp, deci nu-ți face griji dacă ai mai multe sau mai puține alunițe negre decât cunoscuții tăi.

Apariția de alunițe negre are la bază, în primul rând, factorul genetic. Asta înseamnă că, în funcție de ADN-ul tău, ai un număr mai mic sau mai mare de nevi melanocitari. De asemenea, dacă ai pielea deschisă la culoare, ești predispus la mai multe alunițe. Apariția lor este influențată și de modificările hormonale sau expunerea la soare.

Când devin periculoase alunițele

Dacă ți-au apărut brusc alunițe negre pe corp, trebuie să știi că acestea pot fi benigne sau maligne (canceroase). Din acest motiv, se spune că apariția bruscă a nevilor melanocitari poate fi periculoasă la adulți.

Factorii de risc pentru apariția bruscă a alunițelor sunt expunerea în exces la radiații ultraviolete, mutațiile genetice, sistemul imunitar slăbit sau pielea deschisă la culoare.

Forma neregulată, culoarea neuniformă, creșterea în dimensiuni sau prezența unui număr mare de alunițe sunt caracteristici neobișnuite, care îți arată că trebuie să acorzi atenție acestui aspect mergând la dermatolog, cât mai repede. De asemenea, persoanele de peste 60 de ani și, în general, cele de sex masculin, sunt mai predispuse la apariția unui melanom.

Regula ABCDE pentru alunițe

Alunițele trebuie monitorizate constant de-a lungul vieții. Regula ABCDE îți poate fi de ajutor în acest sens, atât pentru alunițe negre, cât și pentru alunițele de altă culoare.

 - Asimetria: jumătățile aluniței seamănă.

 - Marginea: alunița are marginile regulate, definite.

 - Culoarea: nevul melanocitar are culoare uniformă.

 - Diametrul: alunița cu pricina nu depășește 6 mm.

 - Evoluția: nevul melanocitar nu s-a modificat.

Dacă situația la tine stă diferit la unul dintre aceste 5 puncte, mergi la un dermatolog.

Cum scapi de alunițele negre

Pentru a scăpa de una sau mai multe alunițe negre, medicul dermatolog îți va recomanda excizia sau cauterizarea (arderea) cu laser, cauter etc.

Excizia alunițelor

Excizia unei alunițe negre are loc în urma unui consult dermatologic. Specialistul face anamneza, îți află istoricul medical și realizează un examen clinic. Acest proces este urmat de dermatoscopie, prin care se construiește o hartă a alunițelor de pe corp. Dacă este vorba de o aluniță suspectă, va avea loc o operație mică, precedată de anestezie locală, cu scopul de a preleva o probă de piele ce va fi analizată la microscop.

O excizie de aluniță nu îți va aduce disconfort sau durere. Alunița va fi îndepărtată, iar cicatricea rămasă va dispărea de la sine, de pe pielea ta, în câteva săptămâni. În urma exciziei vei afla și dacă a fost vorba de o leziune benignă sau de un melanom.

Cauterizarea cu laser CO2

Eliminarea alunițelor poate fi realizată și prin laser terapie, dacă specialistul o consideră ca fiind cea mai bună variantă pentru tine. Procedeul este non-invaziv, rapid, nedureros și precis. Tratamentul cu laser CO2 permite pielii să se vindece rapid și cu cicatrici mult mai discrete.

Această metodă este evitată de către unii medici pentru că doar prin excizie chirurgicală medicul poate afla dacă acele alunițe au celule canceroase. În plus, metoda nu este recomandată dacă alunița este fixată adânc în straturile pielii.

Cu alte cuvinte, tratamenul este recomandat de doctori doar când sunt 100% siguri că alunițele sunt benigne și nu au rădăcini adânci, iar marele avantaj este riscul mai mic de a rămâne cu o cicatrice inestetică, risc ce este mai mare după o operație de scoatere a aluniței, mai ales realizată de către un medic care nu este specializat în chirurgie estetică.

Prevenție pentru alunițele negre

Prevenția împotriva alunițelor negre se poate realiza prin evitarea expunerii prelungite la radiația solară și prin monitorizarea regulată a alunițelor existente. Este important să porți haine care acoperă pielea și să aplici produse cu factor de protecție solară pentru a proteja pielea împotriva daunelor cauzate de soare.

Este recomandat să îți verifici alunițele o dată pe lună pentru a observa eventuale schimbări în dimensiunea, forma, culoarea sau textura acestora. Dacă observi orice schimbare sau creștere a unei alunițe existente sau dacă apare o aluniță nouă, trebuie să consulți un medic dermatolog pentru o evaluare.

În plus, este important să eviți expunerea la radiații ultraviolete artificiale, cum ar fi cele utilizate în saloanele de bronzat, deoarece acestea pot crește riscul de a dezvolta leziuni cutanate, inclusiv alunițe negre.

În general, este important să îți protejezi pielea de daunele cauzate de soare și să îți verifici alunițele cu regularitate pentru a depista orice schimbare în timp util. Astfel, poți reduce riscul de a dezvolta leziuni cutanate, inclusiv alunițe negre, și poți beneficia de un diagnostic și un tratament precoce, în cazul în care este necesar.

Notă! – Există vedete care au devenit celebre cu alunițele lor: Marilyn Monroe, Cindy Growford, Matt Damon sau Natalie Portman. În cazul lor, alunițele au devenit un simbol sexy. Alunița lui Marilyn Monroe a fost copiată de-a lungul timpului de femei din întreaga lume, printr-un punct realizat cu creionul dermatograf sau chiar un tatuaj. 

Autor: Paraschiva Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 386

 

Susține Natura.md: Devino Patron!