Devino Patron!

Regele de cupru al toamnei - Gazania

Gazania este o plantă de toamnă înrudită cu floarea soarelui, apreciată îndeosebi pentru forma şi coloritul spectaculos al petalelor. Oriunde s-ar găsi, aceasta înveseleşte şi bine dispune persoanele din preajmă.

Regele de cupru al toamnei - Gazania
Sursă foto: www.fleuroselect.com

Gazania nu este o specie autohtonă, dar cu toate că provine din Africa de Sud, planta s-a adaptat foarte bine la condiţiile climatice din ţara noastră. Astfel, o putem întâlni chiar şi acum, când toamna şi-a intrat în drepturi, fie în decorul teraselor, ferestrelor sau balcoanelor, ori în casele pasionaţilor de horticultură.

Gazaniile sunt cultivate frecvent pentru toleranţa la secetă, care le face să pară mai  nepretenţioase comparativ cu alte flori de sezon. Se recomandă cultivarea acestora în locuri expuse îndelung la soare. Gazaniile arată cel mai bine grupate, fiindcă împreună evidenţiază frunzele şi inelul de petale, având culori care se încadrează între galben şi portocaliu intens.

Gazania - WikipediaGazania. Sursă foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Gazania

 

Gazania trebuie cultivată în martie sau începutul lui aprilie, într-un compost puţin fertil. Separat se plantează în vase de 13 cm în diametru sau câte 2-3 împreună în vase de 45 cm, asigurându-se o drenare corespunzătoare a pământului, o udare abundentă la început şi lumină naturală.

La sfârşitul toamnei se taie toate tulpinile şi se lasă la o temperatură sub 7 grade Celsius. Gazania cuprinde 16 specii de plante care se înmulţesc prin seminţe sau butaşi. Cea mai comună specie este Gazania splendens, o plantă cu talia de 20-30 cm, frunze lanceolate şi flori mari galbene - portocalii, asemănătoare cu margaretele. Planta înfloreşte din iunie până în octombrie.

GAZANIA splendens BIG KISS RED
Gazania splendens, varietatea Big Kiss Red. Sursă foto: www.mullerseeds.com

 

Praşile se fac cel puţin o dată pe lună pentru distrugerea crustei şi buruienilor, iar fertilizarea, în funcţie de sol. Recomandate sunt 2-3 fertilizări pe parcursul perioadei vegetative. O particularitate a gazaniei este că florile se deschid numai la soare.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 283

Susține Natura.md: Devino Patron!