Devino Patron!

Sfecla roșie întărește imunitatea și reglează tensiunea arterială

Sfecla roșie întărește imunitatea și reglează tensiunea arterială

Consumul regulat de sfeclă roșie, leguma de toamnă, disponibilă pe tarabele piețelor și în supermarket-uri mai tot timpul anului, ca atare, în salată ori sub formă de suc, sau prelucrată termic, fiartă ori coaptă, scade nivelul colesterolului rău și crește nivelul celui bun, curăță sângele și întărește imunitatea, tratează anemia, constipația, gripa și răceala, reglează tensiunea.

Sfecla roșie se recomandă atât convalescenților, cât și persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală. Trebuie știut că, indiferent de maniera în care se prepară, sfecla roșie își păstrează toate calitățile.

Sfecla roșie, cunoscută din timpuri străvechi ca aliment și medicament de nădejde în multe afecțiuni, are în compoziție multe substanțe nutritive, benefice pentru sănătate, printre acestea numărându-se vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, zahăr natural, potasiu, bioflavonoide și antioxidanți, fibre alimentare.

Pe lângă această mulțime de minerale și vitamine, extrem de necesare pentru funcționarea corectă a organismului, sfecla roșie mai conține și resveratrol, considerat a fi cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum.

Resveratrolul se găsește de regulă în fructele și legumele de culoare închisă, mure, prune, struguri negri, ridichea neagră, ceapa roșie. Este o substanță antitumorală care are darul de a încetini, cu până 50% înmulțirea celulelor cancerigene sau poate chiar să le și oprească, stimulează înmulțirea celulelor sănătoase și capacitatea lor de regenerare.

De la sfecla roșie se folosește rădăcina, dar și frunzele, ca aliment ori ca leac. Frunzele de sfeclă, bine spălate, se folosesc pentru tratarea rănilor. În unele zone ale țării, frunzele se folosesc la ciorbe, mai ales primăvara când sunt foarte fragede.

În scop terapeutic, sfecla roșie se folosește, mai ales, sub formă de suc. Din două kg de sfeclă, bine curățată, spălată și tăiată în cubulețe, se poate obține, folosind storcătorul de fructe, sucul pentru trei zile, păstrat la frigider în borcane bine înfiletate, dar băut la temperatura camerei.

Se recomandă ca sucul să se bea cu o oră înainte de masă sau la două ore după ce ai stat la masă. Programează-ți timpul astfel încât zilnic, timp de 7 ori 9 zile, cât durează o cură, să bei sucul cam la aceeași oră, oferindu-i timpi egali să-și facă treaba.

Nu se recomandă excesul de sfeclă roșie deoarece organismul folosește numai cât are nevoie. Se recomandă însă foarte multă răbdare și credință că sfecla îți va fi de ajutor.

Dacă vrei să știi cum stai cu sănătatea, sucul de sfeclă roșie îți poate spune. Dacă în timp ce bei suc, culoarea urinei capătă culoarea sfeclei, e semn că ai o boală în organism și e bine să afli din timp despre ce este vorba, pentru că e mai ușor să previi decât să tratezi.   

Articol publicat în revista NATURA, nr 383

 

Susține Natura.md: Devino Patron!