Devino Patron!

Simptome ale bolii de reflux gastroesofagian

Simptome ale bolii de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian apare în momentul în care sfincterul gastric nu se mai închide corespunzător, iar conținutul stomacului se întoarce către esofag. Simptomele acestei afecțiuni sunt ușor de recunoscut și este foarte important ca pacientul să trateze din timp boala de reflux gastroesofagian. Lăsată netratată, aceasta poate duce inclusiv către cancer al esofagului. 

Simptome clasice pentru boala de reflux gastroesofagian

Arsuri la stomac

Atunci când ai boala de reflux gastroesofagian, arsurile la stomac pot fi primul cel mai ușor de recunoscut simptom. Acestea apar în general după masă, dar nu este o regulă standard. Frecvența acestor episoade poate fi de câteva ori pe săptămână sau de câteva ori pe zi. Senzația de disconfort este mărită.

Balonare

Balonarea apare frecvent în cazul bolii de reflux gastroesofagian. Uneori, poate să apară și senzația de durere.

Greață

Senzația de greață care apare după fiecare masă poate indica boala de reflux gastroesofagian. Cu toate acestea, diagnosticul exact poate fi pus numai în urma unui consult de specialitate și a unor investigații suplimentare.

Dificultate la înghițire

Senzația de nod în gât care nu dispare poate să indice inflamația țesutului esofagian, precum și prezența stricturilor.

Gust amar

Un gust amar sau acru în gură după masă poate fi dat de acidul gastric din stomac. În cazurile severe, refluxul acid poate provoca sufocare. 

Este foarte important de menționat faptul că medicamentele antiacide au un efect limitat asupra afecțiunii și reprezintă doar o soluție de scurtă durată.

Simptome atipice pentru boala de reflux gastroesofagian

Voce răgușită

O voce care sună mai profund după o masă poate însemna că suferi de boala de reflux gastroesofagian. Acest simptom necesită investigații suplimentare pentru diagnosticare exactă.

Dureri în gât

Boala de reflux gastroesofagian poate provoca, de asemenea, dureri în gât după masă. Acest simptom poate fi produs de cantitatea anormală de acid gastric, care se întoarce către esofag.

Astm

Respirația șuierătoare și tusea pot fi cauzate de acidul din stomac care ajunge la plămâni.

Dureri în piept

Arsurile la stomac sau durerea în piept se pot datora refluxului acid repetat.

Salivă în exces

Senzația de salivă în exces apare în cazul bolii de reflux gastroesofagian. Saliva suplimentară este produsă pentru a spăla acidul din esofag.

Dureri de urechi

Durerile de urechi și infecțiile urechii sunt un simptom pentru boala de reflux gastroesofagian. Nediagnosticată, boala de reflux gastroesofagian duce la complicații. 

Autor: Gabriel MATEI 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 386

 

Susține Natura.md: Devino Patron!