Devino Patron!

Ardeiul gras, beneficii și contraindicații

Ardeiul gras, beneficii și contraindicații

Ardeiul gras sau ardeiul dulce este cel mai popular tip de ardei din familia Solanaceelor, denumindu-se  științific: Capsicum an.


Spre deosebire de alți membri ai aceleiași familii, ardeii dulci au formă de clopot, cu caracteristica crocantă, textura cărnoasă și densă. Spre deosebire de alți membri ai acestei familii, cu specificații picante, aceștia sunt dulci și de aceea în general sunt tratați ca și legume, nu ca și condiment.

Ardeii sunt nativi din Mexic și alte regiuni din America Centrală, de unde s-au extins în restul lumii în timpul secolelor 16 și 17, iar acum se cultivă pe scară largă în mai multe părți ale lumii, ca o cultură comercială importantă. Pentru a-i recolta, ardeii sunt aleși la diferite etape de maturitate, în funcție de preferințele de pe piața locală. Toate soiurile de ardei sunt de culoare verde, indiferent de culoarea lor finală. Odată ajunși la maturitate, ardeii dobândesc treptat culoarea adevărată genetică, cum ar fi portocaliu, roșu, violet, galben, etc.

 

Beneficii pentru sănătate

–  Ardeii grași conțin o listă impresionantă de nutrienți, care sunt cunoscuți pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor. Spre deosebire de ardeii chilli, au puține calorii și grăsimi, 100 gr furnizând doar 31 de calorii.

–  Ardeii dulci conțin cantități mici de capsaicină, un compus alcaloid. Capsaicina are proprietăți antibacteriene, anticancerigene, proprietăți analgezice și antidiabetice. De asemenea, s-a constatat că reduce trigliceridele și nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze.

–  Ardeii proaspeți, roșii sau verzi sunt o sursă importantă de vitamina C, vitamină  deosebit de concentrată în ardeiul roșu, la cele mai înalte niveluri.

–  Vitamina C este un antioxidant puternic,  solubil în apă. Aceasta este necesară pentru sinteza de colagen în organism.

–  Colagenul este proteina principală, structurată în organism, necesară pentru menținerea integrității vaselor de sânge, pielii, organelor și oaselor. Consumul regulat de alimente bogate în această vitamină ajută organismul uman să fie protejat de scorbut, să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși.

–  Ardeiul gras conține, de asemenea, cantități semnificative de vitamina A. În plus, acesta conține flavonoizi, antioxidanți, cum ar fi alfa și beta caroten, luteină, zeaxanthină și criptoxantină.

–  Găsim în ardeiul gras, de asemenea, o multitudine de minerale esențiale, cum ar fi fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul, magneziul și seleniul.

–  În plus, ardeiul gras este, de asemenea, bogat în vitamine din complexul B, cum ar fi niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6), riboflavina (vitamina B2), tiamina (vitamina B1).

 

Cumpărarea și păstrarea

În general, ardeii grași sunt tratați la fel ca orice altă legumă. Fiind crocanți, cu gust dulce delicat, devin unul dintre legumele cele mai căutate în bucătărie.

Evitați ardeii moi, cu lovituri evidente, vineți sau veșteji. Odată ajunși acasă, trebuie să fie depozitați în frigider, într-o pungă de plastic și astfel vor rămâne în stare proaspătă timp de aproximativ  4 zile.

 

Preparare și servire

Pentru a-i pregăti, spălați ardeii în apă rece. Tăiați cotorul și aruncați-l. În acest fel, puteți vedea structura acestuia, din interior. Îndepărtați nucleul central cu semințe.  Apoi îi puteți tăia fie inele, fie felii subțiri (julienne), fie cubulețe.

 

Iată câteva sfaturi de servire:

Ardeii grași pot fi consumați proaspeți la salate sau fierți în supe, ciorbe sau diverse sosuri.

Ei pot fi, de asemenea, umpluți cu orez, carne, brânză Cheddar, fructe uscate, nuci, etc. și apoi fierți.

Sunt delicioși  pregătiți la grătar și serviți cu sos, brânză, precum și ulei de măsline sau ca și garnitură la friptură.

De asemenea, ardeii grași sunt foarte populari în pizza și paste.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!