Cum să vă feriți de căpușe și alte mușcături
După atâta izolare și restricții de circulație, în sfârșit a venit vremea să vă bucurați de ieșirile în aer liber atât în parcuri, cât și în drumeții la munte sau la mare. În afara distanțării sociale acum trebuie să fiți atenți și la căpușe, pureci, țânțari, albine și viespi. Căldura care se intensifică de la zi la zi, le face să fie și mai agresive. În timp ce anumite mușcături provoacă doar umflături și înroșiri ale pielii, altele au efecte dezastruoase asupra sănătății din cauza virușilor introduși în organism.
În ultimii ani ați auzit fără îndoială de Zica, Boala Lyme sau de West Nile, toate transmise prin mușcături de insecte. Cercetătorii susțin că schimbările climatice au dus la o creștere exponențială a numărului de oameni a tacați de insecte și care s-u îmbolnăvit grav. Iată cum să vă feriți de ele și ce puteți face dacă ați fost mușcați!
Căpușe
* În fiecare an, odată cu instalarea sezonului cald la camerele de gardă ale spitalelor se prezintă pacienți mușcați de căpușe. Acestea se întâlnesc în general, în zonele cu iarbă înaltă și în cele umbroase așa încât în excursii încercați să rămâneți pe cărările bătătorite.
* Hainele lungi sunt indicate, iar dacă optați pentru culori deschise veți putea remarca imediat dacă aveți o căpușă pentru că aceasta este maronie sau neagră (același lucru e valabil și pentru pureci).
* Este indicat să folosiți înainte de plimbarea în aer liber un repelent (substanță care îndepărtează insectele, rozătoarele) anti-căpușe. Ideal ar fi să achiziționați și o trusă specială de la farmacie cu pensetă, bandaje și dezinfectant.
* În cazul în care ați fost mușcați, trebuie să scoateți căpușa, de obicei fiind necesară o pensetă. Aceasta este o măsură de prim ajutor, mai ales dacă sunteți departe de un centru medical.
* Căpușele sunt responsabile pentru boala Lyme, o maladie foarte gravă care afectează inima și sistemul nervos.
* Fiți atenți la următoarele simptome: dureri de cap sau gât, ganglioni umflați, febră și oboseală! Sunt semne că trebuie să consultați de urgență un medic.
* Atenție și la animalele de companie dacă v-au însoțit la plimbare.
Viespi și albine
* Dacă știți că aveți o alergie la înțepăturile de albine sau alte insecte nu uitați să puneți în rucsac și un antihistaminic prescris de medic. În vârf de munte sau în drumeții nu o să aveți cui să cereți ajutorul.
* Alegeți haine lungi fără imprimeuri viu colorate sau florale.
* Nu folosiți un parfum puternic mai ales dacă preferați esențele florale sau dulci! Același lucru este valabil și în cazul unui picnic.
* Albinele și viespile sunt atrase de apă și de mâncărurile zaharoase.
* Dacă o viespe roiește în jurul vostru nu vă agitați! Dând din mâini s-ar putea să o faceți și mai agresivă.
* Dacă v-a înțepat o albină va trebui să scoateți acul. Spălați zona cu apă și săpun. Ideal ar fi să puneți comprese cu gheață și să luați un analgezic pentru durere și după caz un antihistaminic pentru alergii (dacă v-a prescris medicul).
* Cei mai mulți oameni au simptome ușoare constând în înroșirea pielii din jurul înțepăturii și o tumefiere a zonei pentru 24 de ore. Până acum nu există un antidot la veninul albinelor și viespilor.
* Pentru cei alergici care prezintă simptome de la prurit la dificultăți de respirație este indicat să chemați ajutor specializat de urgență.
Țânțari
* Nu scorpionii sau păianjenii veninoși omoară cel mai mare număr de oameni anual, ci țânțarii. Sunt considerați de către cercetători cei mai letali asasini din toată fauna planetei, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
* Sunt responsabili pentru mai mult de 1 milion de morți în fiecare an.
* Înțepăturile lor provoacă malarie, febră galbenă sau dengue, encefalită etc.
* Este destul de greu să vă feriți de ei, dar puteți lua câteva măsuri. – a) În interior puneți plase la ferestre și la uși, folosiți plante (ex: busuioc) și uleiuri esențiale (ex: lămâie) sau aparate speciale care îi alungă; b) În exterior puteți utiliza sprayuri cu soluții anti-țânțari. Verificați proveniența acestora ca să vă asigurați că nu sunt toxice pentru pielea dumneavoastră.
* Evitați zonele cu umezeală. Țânțarii le preferă pentru că își depun ouăle în jurul acestora.
* Dacă ați fost înțepați, încercați să nu frecați zona pentru că nu veți obține decât o iritație și mai mare.
* Folosiți geluri antihistaminice speciale pentru înțepăturile de insecte.
* Dacă aveți dureri de cap, faceți febră sau vi se umflă ganglionii consultați un medic.
Susține Natura.md: Devino Patron!