Devino Patron!

Ce trebuie să cunoașteți despre salmoneloză

Ce trebuie să cunoașteți despre salmoneloză
Sursă foto: www.reginamaria.ro

Ce este Salmonela?
Salmonela este un bacil gram-negativ, de formă ovală care provoacă boala diareică la oameni. Bacteriile sunt fiinţe vii microscopice care trec din fecalele oamenilor sau ale animalelor în organismele altor oameni sau ale altor animale. Familia bacteriei Salmonela include peste 230 de serotipuri de bacterii unicelulare, vizibile numai la microscop. Unele dintre ele pot să nu provoace simptome la animale, dar să îmbolnăvească oamenii și invers. De obicei, chiar dacă sunt prezente în alimente, nu le afectează gustul, mirosul sau aspectul. Bacteria trăiește în tractul intestinal al animalelor și oamenilor infectaţi.

Salmonelóza: projevy příznaků a léčba nemoci - Zdraví.Euro.cz


Care sunt simptomele salmonelozei?
Cei mai mulţi bolnavi au diaree, crampe abdominale și febră în următoarele 8-72 de ore de după ingerarea alimentelor contaminate. Alte simptome pot fi frisoane, cefalee, greaţă și vomă. De obicei, simptomele dispar în 4-7 zile. Cei mai mulţi oameni bolnavi de salmoneloză își revin fără tratament și fără a consulta medicul.

Totuși, infecţiile cu Salmonela pot ameninţa viaţa bolnavilor, mai ales în cazul bebelușilor și al copiilor mici, al femeilor însărcinate și al bebelușilor nenăscuţi, precum și în cazul adulţilor, expuși unui risc mai mare la toxiinfecţiile alimentare dacă au sistemul imunitar slăbit.

Salmonelóza: Ako sa vyhnúť nákaze - Zdravie a prevencia - Zdravie -  Pravda.sk

 

Cum se produce îmbolnăvirea de salmoneloză?
Salmonela trăiește în tubul digestiv al oamenilor și al altor animale, inclusiv al păsărilor. Reptilele sunt și ele gazde foarte probabile pentru Salmonela. Salmonela prezentă pe carnea crudă de porc, vită sau pui poate supravieţui dacă produsul nu este gătit la o temperatură internă minimă sigură, ce poate fi măsurată cu un termometru pentru alimente.

Alimentele se pot contamina  și prin mâinile nespălate ale unei persoane infectate care le
manipulează. Oamenii ar trebui să se spele întotdeauna pe mâini imediat după ce pun mâna pe un animal, o pasăre, o reptilă, chiar dacă sunt sănătoase.

Uživatel CNA na Twitteru: „Here's what you need to know about salmonella -  the bacteria behind the Spize food poisoning outbreak. It's just one of  several pathogens found in the food there:


Sfaturile ANSA pentru evitarea riscurilor de infectare

Păstrați curățenia:

- Spălaţi frecvent mâinile și suprafeţele. 

- Spălaţi-vă mâinile cu apă caldă și săpun timp de 20 de secunde înainte și după manevrarea alimentelor și după ce folosiţi toaleta, schimbaţi scutecele sau atingeti animalele.

- Spălaţi ustensilele, tocătoarele, farfuriile și blatul de bucătărie cu apă fierbinte și săpun după prepararea fiecărui aliment și înainte de a începe prepararea următorului.

- Luaţi în considerare folosirea prosoapelor de hârtie pentru curăţarea suprafeţelor din bucătărie. Dacă folosiţi prosoape textile, spălaţi-le frecvent cu apă fierbinte.

 

Separați alimentele: Evitaţi contaminarea încrucișată. 

- Separaţi carnea crudă și fructele de mare de alte alimente în coșul de cumpărături de la supermarket și în frigider. Dacă este posibil, folosiţi un tocător pentru produsele proaspete și altul pentru carne și fructe de mare.

- Spălaţi întotdeauna tocătoarele, farfuriile, blatul și ustensilele cu apă caldă și săpun după ce intră în contact cu carnea crudă sau cu fructele de mare.

- Nu puneţi niciodată mâncare gătită pe o farfurie pe care aţi ţinut înainte carne crudă sau fructe de mare.

 

Gătiți în siguranță: Gătiţi la temperaturi sigure. 

Friptura, grătarul, orice fel de carne de porc, alimentele pe bază de vită, viţel sau miel și felurile de mâncare ce conţin ouă le pregătiți la 71 °C.

- Orice carne de pui trebuie preparată la temperatura internă minimă de siguranţă de 74 °C.

- Carnea de pui umplută nu este recomandată.

- Peștele ar trebui pregătit la 63 °C. Sosurile și supele trebuie aduse la temperatura de fierbere atunci când sunt reîncălzite.


Conservați la rece: Refrigeraţi prompt.

- Păstraţi alimetele în condiţii de siguranţă acasă, refrigerându-le prompt și corect. Refrigeraţi sau congelaţi alimentele perisabile, mâncărurile gătite și resturile timp de 2 ore (1 oră dacă temperatura este de peste 32 °C).

- În congelator ar trebui să fie cel mult -17 °C, iar în camera de frigider ar trebui să fie cel mult 4 °C.

- Dezgheţaţi alimentele în frigider în apă rece sau în cuptorul cu microunde. Alimentele nu ar trebui dezgheţate la temperatura camerei. Alimentele dezgheţate în cuptorul cu microunde sau în apă rece trebuie gătite la temperatura internă minimă de siguranţă înainte de refrigerare.

- Nu aglomeraţi frigiderul. Aerul rece trebuie să circule pentru a păstra alimentele în siguranţă.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 353

Susține Natura.md: Devino Patron!