Durerile de picioare - ce afecțiuni pot semnala
Pe cât de banale par, pe atât de periculoase pot fi. Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă în timp. Acestea pot ascunde afecțiuni grave, care, netratate, pot duce chiar la deces.
Diabet
Una dintre afecțiunile pe care le pot indica durerile de picioare este diabetul. Înțepăturile și arsurile la nivelul degetelor sunt printre primele semne ale acestei boli. Zahărul care se acumulează în sânge afectează nervii și vasele de sânge de la picioare și provoacă dureri.
Tromboza venoasă
Tromboza venoasă este una dintre cele mai grave boli, semnalată prin dureri ale picioarelor. Această afecțiune poate duce la deces dacă nu este tratată.
Cheagurile de sânge care se formează pot provoca embolie pulmonară, atac de cord sau chiar accident vascular.
În cazul în care apar dureri accentuate după efort fizic ușor, umflături, roșeață sau căldură la nivelul gambei, este bine să mergi cât mai repede la medic.
Lezări ale nervilor
Durerile de picioare pot indica și o lezare a nervilor. Aceste dureri apar în general în zona lombară și coboară spre posterior. Ele sunt însoțite adesea de pierderea controlului asupra vezicii urinare. Această afecțiune este una destul de gravă și trebuie evaluată cât mai rapid de un specialist.
Afecțiuni cardio-vasculare cronice, vasculite, ateroscleroză sistemică
O altă cauză a durerilor de picioare este și hipertensiunea arterială sau afecțiunile cardiovasculare. Primele simptome sunt umflăturile la nivelul tălpilor. Durerile apar în general noaptea și se manifestă prin arsuri și înțepături în vârful degetelor, atât la membrele inferioare, cât și superioare. Netratate, problemele vasculare se pot agrava în timp și pot duce chiar la amputarea picioarelor.
Varice
Varicele pot fi uneori foarte dureroase. Această afecțiune poate fi tratată, iar durerile ameliorate. Cu toate acestea nu se vindecă complet. Potrivit studiilor, peste 25% din femei suferă de varice.
Pe lângă dureri, picioarele reci pot indica și ele afecțiuni grave. Acestea semnalează o proastă circulație la nivelul membrelor, iar printre cauze se pot număra diabetul zaharat, hipertensiunea, bolile cardiace sau fumatul în exces.
Alte afecțiuni
Totodată, durerile de picioare pot indica deficiențe de vitamine sau discopatie lombară. Uneori, senzația poate fi însoțită și de furnicături, de amorțeli, de arsuri sau de crampe (cârcei).
De asemenea, durerile de călcâi se pot produce din cauza fracturilor mici, a inflamației tendonului ahilian, a unor infecții sau chiar tumori.
Umflarea picioarelor poate fi un semn al bolilor de inimă, de rinichi, boli endocrine. Adesea, cei cu afecțiuni renale au și ochii umflați. Uneori singura cauză a picioarelor umflate este obezitatea care aduce cu ea atât încetinirea întoarcerii venoase de la picioare, cât și dificultăți în filtrarea rinichilor. Alteori, un regim alimentar prea bogat în sare determină o retenție hidro-salină în organism, care se "depune" gravițional la membrele inferioare.
Degetele de la picioare pot chiar să capete nuanțe de alb, albastru sau roșu. Aceste semne indică tulburări vasculare, de tipul bolii Raynaud sau ale degerăturilor.
Cauza este reprezentată de o strâmtare bruscă a arterelor, numită vasospasm. Aceasta poate fi provocată de stres sau de schimbările de temperatură.
Mâncărimile la nivelul picioarelor indică cel mai adesea eczeme. Acestea pot fi micotice (date de infecția cu ciuperci), bacteriene sau alergice.
Autor: Dr. Raluca-Maria ALEXE
Articol publicat în revista NATURA, nr. 386
Susține Natura.md: Devino Patron!