Devino Patron!

Cum să nu faceți abuz de mâncare de sărbători 

Cum să nu faceți abuz de mâncare de sărbători 

Clubul dietelor de slăbit 

Cu prilejul sărbătorilor pascale, nutriționiștii recomandă să nu se facă abuz de alimente, pentru a evita apariția indigestiilor și intoxicațiilor. În cazul în care ați postit 40 de zile, nutriționiștii recomandă ca trecerea la produsele de origine animalieră să se facă treptat, organismul având nevoie de 7-14 zile pentru a se adapta la acest tip de produse.

„În primele zile după finalizarea postului mare se recomandă să includem în meniu doar produse lactate acidulate, precum iaurtul, chefirul, brânza și smântâna slabă. Pot fi consumate și ouăle, dar nu mai mult de două pe zi. E bine să evităm carnea sau, dacă nu reușim, să alegem doar carnea slabă: de pasăre, de iepure, vita slabă sau peștele”. Dacă nu ați respectat postul mare, pe masa de sărbătoare se poate regăsi și carnea de miel, și de porc, însă este bine să optați doar pentru un singur tip de carne la aceeași masă, mai spune specialista.

Pentru că pasca și cozonacul sunt produsele de nelipsit de pe masa de sărbătoare, nutriționiștii recomandă să le lăsăm ca gustare între mese.

„La prima masă e bine să alegem un fel de produse alimentare: ouă roșii cu legume, dar putem include și brânzeturile. Cozonacul este bine să îl lăsăm pentru prima gustare, alături de o băutură neîndulcită sau chefir, ca să nu îngreunăm digestia”.

Cum ținem departe indigestiile și intoxicațiile alimentare?

„O regulă de aur este ca jumătate din porția de mâncare pe care o includem în masa de sărbătoare să fie de origine vegetală: fructe, legume, verdețuri, nuci, semințe, poate chiar și leguminoase și jumătate să fie de origine animalieră. În asemenea mod nu vom avea indigestii și intoxicații alimentare”,  ne atenționează nutriționiștii.

Abuzul de alimente poate duce și la acutizarea bolilor cronice, precum pancreatita cronică, guta, colici biliare sau renale, întrucât de sărbători mâncăm mai multe proteine și grăsimi, ne mai spune  specialista.

De asemenea, este bine să nu faceți excese de băuturi alcoolice, iar plimbările în aer liber sunt mai mult decât binevenite.  

Autor: Silvia ROTARU

Articol publicat în revista NATURA, nr. 385

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!