Devino Patron!

Morile de vânt de la Beșalma

La întrecere cu vântul...

Morile de vânt de la Beșalma
Moara de vânt de la Beșalma. Foto: Vadim Șterbate

Basarabia era pe timpuri presărată cu mori de vânt și de apă, care, pe lângă menirea lor utilitară, dădeau acestor locuri o imagine aparte. Zecile de mori așezate în rând, din fotografiile de epocă, par un lucru fantastic, dar acestea chiar au existat și au funcționat decenii și chiar secole în ținuturile noastre.

Astăzi, între Nistru și Prut, fostele mori de vânt pot fi numărate pe degete, iar faptul că într-un sat de la sud s-au păstrat tocmai două este un lucru care merită a fi apreciat. În localitatea Beșalma, din preajma Comratului, localnicii spun că au fost zeci de mori așezate în locurile unde vântul își făcea de cap. Morile de aici erau de tip bulgăresc și puteau fi întoarse cu fața în partea în care vântul bătea mai tare.

În comparație cu morile care au mai rămas la Cernoleuca, Gaidar și Mileștii Mici, acestea de la Beșalma s-au conservat mult mai bine, dar cu toate acestea nu se mai utilizează. Deși acum câțiva ani, când erau probleme cu aprovizionarea cu energie electrică, acestea au fost repuse în funcțiune pentru o perioadă și au fost de mare ajutor. Localnicii cred că și acum morile ar putea fi utilizate, doar că sunt necesare reparații nesemnificative, inclusiv renovarea paletelor.

Morile electrice le-au înlocuit, cu timpul, pe cele de vânt și de apă, dar nu a dispărut amintirea despre ele. Acum mai multe decenii carele cu boi sau cai se îndreptau spre mori cu saci de grăunțe care se transformau în făină, iar astăzi în jurul lor e pustiu.

În interior s-a păstrat angrenajul de lemn și pietrele de moară, care de mult nu au mai măcinat grăunțe. Bătrânii povestesc că aceste mori făceau făină bună, care nici nu se compară cu cea cumpărată astăzi de la magazine. Pe timpuri, când încă nu exista energia electrică, nobilii foloseau morile pe bază de păcură, dar țăranii simpli măcinau făina de grâu și porumb cu ajutorul vântului și al apei.

Ar putea fi o imagine cu natură
Detalii ale morii de vânt de la Beșalma. Foto: Vadim Șterbate

 

Peste 2 500 de mori ar fi fost în Basarabia până la cel de-al Doilea Război Mondial, mori care au rămas imortalizate doar în fotografii și tablouri, așa că cele două mori de la Beșalma, care sunt aproape întregi, constituie mândria sătenilor.

 

NOTA BENE: Turiștii îi pot contacta pe colaboratorii muzeului local sau pe funcționarii primăriei pentru a obține permisiunea proprietarilor de a vizita și interiorul morilor!

 

Distanța de la Chișinău: 117 km

Orașe apropiate: Comrat – 19 km, Ceadâr-Lunga – 29 km

 

Atracții turistice în regiune:

  • Muzeul Național Găgăuz de Istorie și Etnografie „D. Caracioban” din Beșalma (1 km)
  • Moara de vânt din Gaidar (35 km).

 

Vadim ȘTERBATE
Autor al cărții „99 de atracții turistice din Republica Moldova”
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 357

 

Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.

Susține Natura.md: Devino Patron!