Dacă ai nevoie de un doctor
Constat că, în urmă cu 10-15 ani, discipolii cu mai puține pagini de internet și alte facilități virtuale, astăzi sunt (marea lor majoritate, recunoscuții elevi buni) deja percepuți ca specialiști spre o calificare înaltă.
Sfârșitul anilor ’90 ai secolului trecut transmitea secolului XXI generații de tineri, care mai aveau și duceau cu ei repere morale. Copiii nouăzeciști încă mai duceau cu ei convingerea că ieșitul pe geamul școlii la protestele în apărarea istoriei și a limbii, erau urmare a exemplului părinților lor când aceștia escaladau orice obstacol pentru a sfida ședințele ideologice (pionierești sau comsomoliste).
Discipolii de atunci citeau cărți, frecventau biblioteci, alergau să ocupe un loc în prima bancă, erau furioși, poate necăjiți, pentru o notă insuficientă, participau la olimpiade, chiar la două-trei, citeau cărți, iar emoțiile despărțirii lor de școală îi făceau să mai verse o lacrimă... sinceră. Și nu aveau gadgeturi. Din aceste colecții de promoții se desprinde tânăra de atunci și de acum Eugenia Guzun, actualmente medic endocrinolog la Clinica „Sancos”. Era o elevă căreia maica Evsevia (sora bunicii) i-a dat multă binecuvântare și a așezat-o în rând cu ea la masă, transmițându-i ucenica în lume să aibă grijă de vindecarea trupurilor oamenilor.
Locul ei din prima bancă, despre care se spune că elevul din prima bancă nu ajunge departe, a răsturnat mitul, oricât de mult l-ar populariza unii. Eugenia Gurjui, astăzi doamna doctor Eugenia Guzun, este, după cum va rămâne în amintirea profesorilor săi, eleva de nota 10 – cu lecturi, cu dorința de cercetare, dar mai ales cu o aviditate a muncii calitative. Și acum, după absolvirea Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, tânăra doctoriță mai are tendința, aproape benignă, să cumpere cărți, să citească, cu atât mai mult că profesia i-o cere, iar casa ei, cine știe, ar putea fi în curând un laborator de terapie prin lectură și cercetare.
Medicina a înfiat-o, iar doctorița și-a legat viața de această meserie, fără să-și neglijeze familia. Vorbește despre profesia ei ca despre o a doua familie, semn că jurământul lui Hippocrate l-a însușit într-atât încât medicina pentru ea rămâne o artă, nu doar o meserie, după cum spunea și părintele ei spiritual: „Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața”. Interesul de a fi atentă la durerea pacientului, a determinat-o să facă mai multe specializări. Este inițiată în tratamentul bolilor endocrine, în endocrino-ginecologie, cunoaște să facă anumite aplicații ale ultrasonografiei în patologia tiroidiană și paratiroidiană. Din 2016 este membră a societății medicilor endocrinologi din Republica Moldova.
Medicul Eugenia Guzun povestește cu o anumită convingere că profesia de care se leagă cu o iubire reciprocă, o îndeamnă mereu spre alte specializări și implicări în tot ce apare nou în tratarea bolii. Marea ei dragoste este colaborarea cu medicii din România, considerând că aceasta e țara pentru care îi bate inima. Pacienții își exprimă gratitudinea, iar aceștia, ajunși la sănătatea dorită, consideră că doctorul Eugenia Guzun este „un specialist dăruit de la Dumnezeu”. Altă pacientă, spune doamna doctor, după ce s-a operat de cancer tiroidian, i-a scris: „Eu mă simt bine, să aveți sănătate și să vă întoarcă Dumnezeu tot binele”.
„În creier se intră de mână cu Dumnezeu”, spunea cu sincera și adânca modestie cerebrală, renumitul doctor român, Leon Dănăilă. Peste mulți ani ca și acum, de la celălalt capăt al corpului uman, va spune și medicul Eugenia Guzun, că se apropie și se va apropia de sănătatea pacientului cu aceeași grijă divină.
Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 353
Susține Natura.md: Devino Patron!