„Stânca Dragostei” de pe malul Ciuhurului
Ea s-a prefăcut într-o stânca, iar el - într-un râu...
Situată între satele Duruitoarea și Văratic din raionul Râșcani, „Stânca Dragostei” este o destinaţie turistică ce urmează să câștige în popularitate, mai ales că are cele două componente necesare: frumuseţea naturală și o legendă interesantă transmisă din generaţie în generaţie.
Din bătrâni se spune că aceste locuri erau preferate de o tânără pereche ce se iubea pe ascuns. Erau din satul de alături, dar fiindcă făceau parte din clase sociale diferite, nu se afișau împreună. El era fiul chipeș al unui boier, unicul la părinţi și viitorul moștenitor al întregii averi, ea - o fată frumoasă, dar săracă. Ca să nu aibă lumea motiv de vorbă, s-au înţeles să se vadă doar pe-nserat printre pietroaiele celea mari, pe care le știau din copilărie.
După luni și luni de astfel de întâlniri, se săturaseră să se mai ascundă, așa că băiatul a mers să discute cu tatăl său și să primească binecuvântarea părintelui, după care să joace o nuntă cum nu s-a mai văzut în tot ţinutul. Dar n-a fost să fie, tatăl său ţinea morţiș că nu-i va permite să se însoare cu o fată săracă și că mai bine să rămână neînsurat decât să-l facă de râs în tot satul. Așa că tinerii îndrăgostiţi s-au înţeles să se revadă lângă aceleași pietre de vizavi de sat când va fi lună plină. Au urcat pe cea mai înaltă culme, și-au scos inelele din fire de iarbă, pe care și le-au dăruit în ajun, așezându-le pe o piatră, s-au sărutat, apoi... au sărit în hău.
Legenda zice că ei au rămas nedespărţiţi pentru eternitate: ea transformându-se în stâncă, iar el - în râul de la poalele ei. Locul acesta a fost botezat de săteni „Stânca Dragostei” și adesea cuplurile de îndrăgostiţi urcă pe ea și se sărută pătimaș. Lumea mai crede că, în nopţile cu lună plină, cei doi îndrăgostiţi se transformă din stâncă și râu iar în oameni, pentru a se ţine de mână și a se plimba. Iar dacă cineva cutează să-i urmărească, stană de piatră îl fac.
Apele Ciuhurului care scaldă poalele stâncilor. Foto: Vadim Șterbate
Distanța de la Chișinău: 214 km
Orașe apropiate: Râșcani - 37 km, Glodeni - 40 km
Atracții turistice în regiune:
- Defileul Duruitoarea (5 km)
- Lacul Coștești-Stânca (8 km)
Nota bene: Fiindcă nu sunt indicatoare turistice spre „Stânca Dragostei”, puteți salva coordonatele GPS pe telefonul mobil pentru a găsi mai ușor locul!
Vadim ȘTERBATE,
Autor al cărții „99 de atracţii turistice din Republica Moldova”
Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.
Susține Natura.md: Devino Patron!