Devino Patron!

Amurgul sentimental al cărții aduce un nou răsărit

Amurgul sentimental al cărții aduce un nou răsărit

Cu acest gest tipografic, putem spune că oamenii chiar dacă trăiesc sub vremuri, știu să se bucure unii de alții, alături de cei cu care se mărginesc, de bună seamă, în armonie și pace. Plecând de la această antologie, în care se simte bunătatea și înțelepciunea românilor-frați, se impune, așadar, Unirea spirituală a românilor de pretutindeni, ca act constituțional decisiv, de întregire a Basarabiei cu patria-mamă”.
Ion MACHIDON, scriitor

Considerată drept răsărit de mai mulți oameni de creație - literați, profesori, artiști, adică oameni de litere, damnați să aprecieze frumosul prin cuvânt, Editura „Amurg sentimental” din București, director, scriitorul Ion Machidon, scoate la lumină cărți bune. Același nume îl are și cenaclul literar, ale cărui ședințe îi reunește pe acei care se bucură de cuvântul rostit sau scris.     

La începutul lunii iunie, adică vara lui 2022 a început cu un eveniment cultural de aleasă noblețe pentru cultura românească, Salonul Internațional de Carte  #BOOKFEST.

Ar putea fi o imagine cu 12 persoane şi în aer liber

Editura „Amurg sentimental” și-a invitat cititorii, prietenii de pe ambele maluri ale Prutului la Romexpo, Standul G19, Pavilionul B2. Programul activităților a fost bogat, pentru că editura nu duce lipsă de prieteni ai cărții, de oameni pentru care calitatea vieții este trecută prin cartea ca lumină salvatoare. În cele patru zile, petrecute într-un salon rezistent ca un imperiu al cărui tron se sprijină pe carte, au avut lansări minunate de autori consacrați cu nume cunoscute în literatură. În prima zi a salonului au fost lansate două cărți de poeta Gabriela Alef Machidon, „Călăuze divine” (versuri) și „Matematica în pandemie” (culegere de subiecte pentru bacalaureat). Era și firesc ca autoarea, și cadru didactic la Liceul Tehnologic „Victor Slăvescu” din Ploiești, și director la Liceul „C. Brâncuși” București, să să gândească la cel mai frumos cadou făcut discipolilor ei.

Ar putea fi o imagine cu carte

Au urmat zile prolifice cu alte lansări: „O viață închinată artei” de Octavia Crăciun, profesoară de muzică, capabilă să-și plimbe armonios pe clapele fine degetele lungi de pianistă prea talentată, așa încât acordurile muzicii o inspiră să creeze și cuvinte alese pe o carte bună; proză de Miron Țic „Efigie în alb”; „Misiunea: Patrimoniul muzical” de Aurelian Popa Stavri; „Țara mea” (poezii) de Mariana Popa; „Poeme de băut cu ulciorul” (poezii) de Dunia Pălăngeanu; „Integrarea socială a persoanei cu tulburare de spectru autist prin stimularea palierelor vocaționale, ghid de intervenție terapeutică în autism” de Crișu Georgeta și  Andreea Ognean.

Ar putea fi artă cu text care spune „OCTAVIA CRĂCIUN o VIAȚĂ ÎNCHINATĂ ARTEI Editura Amirg sentimental”

În ultima zi de salon au fost lansate „Efigii tricolore” de Mihai Istudor și romanul „Călit la focul durerii” de Ion Machidon, trei volume excepționale, așteptate să ajungă și la cititorii din Basarabia, spre a le întării și mai mult credința și admirația prin intermediul unei scriituri aparte.    

Atmosfera prietenoasă cuvântului scris a fost armonios coroborată de expoziția artistului plastic Ecaterina Mihai cu lucrări de pictură și pasteluri. Participarea poeților Andreea Cristea, Cristian Matei și a consilierului juridic Dragoș Alexe, loc. Pâncota, jud. Arad a confirmat spusele scriitorului Ion Machidon că „forfota cărții” este o prietenie spirituală care trebuie să ne unească.  

Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare, carte şi interior 

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 364 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!