Devino Patron!

Despre şerpi... cu mult calm (1)

Odată la câteva luni răbufnește în presa autohtonă câte o „știre” despre prezența șerpilor în anumite locuri. De obicei informațiile sunt „de alarmă”, învăluite în multă isterie și portretizează șerpii drept extratereștri care nu au ce căuta pe Pământ. La rândul lor, oamenii simpli din sate și orașe demonstrează, prin comportamentul lor, că dețin și perpetuează informații eronate și mituri legate de aceste animale. Din acest motiv am decis să inițiem o serie de materiale informative care să aducă lumină asupra chestiunii.

Despre şerpi... cu mult calm (1)

Pentru început vom prezenta cele mai comune, obișnuite, răspândite și inofensive specii de șerpi din Republica Moldova.


Șarpele de casă (Natrix natrix): este una dintre cele mai răspândite specii de șerpi din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Este o specie antropofilă, trăind și în zona așezărilor omenești (de unde provine și denumirea populară a speciei), ascunzându-se deseori în crăpăturile casei, în pod sau în beci.

Acest șarpe foarte comun este de talie medie spre mare (1-2m lungime). Coloritul dorsal variază de la cenușiu la brun sau negru. Desenul dorsal lipsește sau poate fi format din 4-6 șiruri longitudinale de pete mici și negre. Regiunea posterioară a capului se diferențiază prin două pete semicirculare de culoare ce variază de la alb la galben și portocaliu. Coloritul ventral este negru cu alb. Uneori pot fi întâlnite exemplare melanice (complet negre dorsal) cu abdomenul cenușiu-negru.

Este o specie cu activitate diurnă ce duce un mod de viață atât terestru, cât și acvatic. Poate fi întâlnit în apropierea bazinelor acvatice (bălți, mlaștini, ape curgătoare), dar și la distanțe considerabile față de acestea, în zone uscate, pietroase, pe câmp sau în pădure. Preferă locurile însorite, acoperite cu vegetație. Se hrănește cu tritoni, broaște, pești, mamifere și păsări mici.

Atunci când este văzut, prima reacție a lui este de a fugi: se ascunde în găuri, crăpături sau dacă
este în apropierea apei, se scufundă în ea. Dacă nu se poate ascunde, capătă o atitudine agresivă ce intimidează necunoscătorii, se strânge ca un colac, sâsâie puternic și lovește agresorul cu capul, dar fără a mușca. Dacă este luat în mână, împrăștie din conținutul glandelor sale anale urât mirositoare. Dacă nu are încotro, face pe mortul: corpul devine încolăcit și întors pe spate și scoate limba afară.

Este total inofensiv și nu mușcă. În Republica Moldova specia nu este protejată, nefiind inclusă în ultima ediție a Cărții Roșii.

Șarpe de casă (Natrix natrix). Foto: Paul-Cristian Dincă.

 


Șarpele de apă (Natrix tessellata): este una dintre cele mai răspândite specii de șerpi din Europa, inclusiv în Republica Moldova. E un șarpe mai mic decât cel de casă (nu ajunge la 2 m în lungime). Capul este lung și îngust. Masculii se diferențiază de femele prin modificarea regiunii bazale a cozii, servind la imobilizarea femelelor în timpul acuplării. Coloritul dorsal al șarpelui de apă variază de la galben la verzui și cenușiu. Pe acest fond se disting cinci șiruri de pete pătrate și adesea o pată în formă de Ʌ poziționată în posteriorul capului. Coloritul ventral este alb-gălbui sau roșu-cărămiziu peste care sunt inserate pete negre ce alternează. Juvenilii au același colorit ca și adulții.

Este o specie cu activitate diurnă ce preferă habitatele acvatice, trăind mai mult în apă decât Natrix natrix. Poate fi întâlnit în apă sau în imediata vecinătate a ei, rareori la distanțe considerabile față de aceasta. Se hrănește cu pești mici, broaște, tritoni și mormoloci, pe care îi vânează în apă.

Atunci când este văzut, prima reacție a lui este fuga - se ascunde în găuri, crăpături - sau dacă este în apropierea apei, se refugiază în apă. Dacă nu se poate ascunde, capătă o atitudine agresivă ce intimidează necunoscătorii: se strânge colac, sâsâie puternic și lovește agresorul cu capul, dar fără a mușca. Dacă este luat în mână împrăștie din conținutul glandelor sale anale urât mirositoare, iar dacă este stresat mai mult timp capătă o atitudine de mort, la fel ca și șarpele de casă.

Este total inofensiv și nu mușcă. În Republica Moldova specia nu este protejată, nefiind inclusă în ultima ediție a Cărții Roșii.

Șarpe de apă (Natrix tesselata). Foto: Vitalie Ajder

 

 

Silvia Ursul

Articol publicat în revista NATURA în numărul 341

Susține Natura.md: Devino Patron!