Ați găsit aceste insecte în icoanele din casă? Cariul lemnului de stejar și cariul lemnului de rășinoase
Revista NATURA și Laboratorul Entomologie al Institutului de Zoologie vă propun o colaborare inedită, sub forma unui concurs special: „Coleopterele xilofage – dăunători ai icoanelor”, care se va desfășura în perioada februarie-mai 2023.
În ultimii ani oamenii cumpără de la mănăstiri, biserici sau magazine specializate icoane noi, căci cele vechi, pe care le-au moștenit cândva, sunt găurite de gândaci. Unele icoane după deteriorare păstează doar găurile, căci gândacii au plecat în căutarea altui lemn, iar în alte icoane gândacii se mențin și în prezent. În liniște deplină poate fi auzit sunetul firesc ce-l produc gândacii prin găurirea lemnului.
De multe ori, probabil, v-ați întrebat cum au ajuns gândacii în lemnul icoanei? Iată că la această întrebare vă pot răspunde specialiștii în domeniu care vor să vă ajute să aflați enigmele acestor viețuitoare și totodată să afle și ei, la rândul lor, ce coleoptere xilofage găsiți în casele Dvs.!
Iată câteva dintre cele mai des întâlnite specii care ar putea locui în casele Dvs:
Cariul lemnului de rășinoase (Anobium pertinax)
Este un dăunător a lemnului de conifere, mai rar de foioase. Larvele se dezvoltă în lemnul de molid și pin, care a fost afectat de ciuperci de casă (burete de casă sau ciupercă de pivniță). Xilofagul atacă lemnul din construcție, podeaua mansardelor, podeaua de scânduri din case, catapeteasma bisericilor și icoanele.
Adulții au dimensiunea corpului de 4,5 – 6 mm. Corpul este de culoare neagră-maro, de formă robustă, cilindrică, acoperit de peri scurți, fini și rari. Pronotul este lat, rotunjit în față și crestat în lateral. La baza pronotului se disting două adâncituri, care sunt pubescente pe marginea exterioară. În mijlocul pronotului se află o cocoașă înaltă, care este îndreptată în forma literei U în față. Elitrele sunt perforate de numeroase rânduri longitudinale cu puncte mari, alungite. Antenele sunt formate din 11 articole de culoare maronie. La masculi, ultimele trei articole antenale luate împreună au aceeași lungime ca și celelalte toate luate împreună. La femele antenele sunt mai scurte.
Femelele depun 6 - 8 ouă în tunelurile lungi de aproximativ 10 mm făcute în lemn. Larvele au nevoie între 2 și 4 ani pentru a se dezvolta. Găurile de ieșire au un diametru de aproximativ 2 - 3 mm. Gândacii adulți pot fi semnalați în zbor din luna mai până în august. Adulții trăiesc puțin, doar câteva săptămâni pentru reproducere, apoi mor.
Pentru a stopa deteriorarea lemnului comis de această specie, lemnul trebuie tratat contra atacului fungic.
Cariul lemnului de stejar (Ptilinus pectinicornis)
Cariul lemnului de stejar este o specie xilofagă, care se dezvoltă pe lemnul viu și mort de stejar, ulm, frasin, fag, arin și salcie. Dimensiunea adulților este de 3,5-5,5 mm, antenele la mascul sunt în formă de pieptene (pectinate), iar la femelă foarte larg zimțate. Culoarea corpului este maronie, iar elitrele, antenele și picioarele sunt de obicei mai deschise. Elitrele sunt acoperite de perișori fini și scurți.
Adulții pot fi văzuți din luna mai până în iulie în curțile caselor unde există lemn uscat, depozitat. Dăunează larvele care se dezvoltă în lemnul de construcție a clădirilor (piloni, căpriori), mobilier, sculpturi, icoane, catapeteasma bisericilor. În ecosistemele forestiere specia se dezvoltă în ramurile uscate din vârfurile copacilor, în arbori uscați pe picior, cât și în lemn căzut pe sol.
Adulții se împerechează primăvara, iar în timpul după-amiezii și seara femelele pot fi văzute pe lemn rozând tuneluri în care depun ouăle. Femelele rămân în înteriorul canalelor pentru a proteja larvele în primele stadii de dezvoltare. Zona infestată cu acest xilofag se caracterizează prin prezența găurilor destul de dense, de 1-2 mm lățime, care sunt umplute cu pulbere de lemn foarte fină ce se solidifică în timp.
Dezvoltarea larvelor durează de obicei un an. Adulții ies din lemn în primăvara anului următor.
Combaterea xilofagului este foarte dificilă, cea mai eficientă metodă de protecție a obiectelor din lemn este fumigația, care poate fi realizată de servicii specializate.
Ați găsit aceste insecte la Dvs în casă?
Semnalați-le organizatorilor și participați la concurs!
Dacă aveți acasă icoane vechi, vă rugăm să expediați următoarele tipuri de materiale:
1) fotografii cu vizibilitate sporită (zoom) a găurilor făcute de gândaci în icoanele vechi;
2) fotografii ale gândacilor extrași din lemnul deteriorat fără a distruge obiectul de cult.
3) înregistrări audio cu activitatea sonoră a gândacilor în lemnul icoanelor vechi.
Puteți expedia aceste materiale la adresa de mail [email protected] cu menționarea localității Dvs și a perioadei când ați realizat fotografiile sau înregistrările audio. În cazul în care ați găsit insectele propriu-zise, puteți contacta Laboratorul de Entomologie pentru a le transmite în scopului studierii amănunțite.
Concursul va dura din luna februarie până în luna mai 2023, iar rezultatele vor fi publicate pe data de 25.05.2023. Participanții la concurs vor fi onorați cu diplome și premii speciale: broșuri, imagini, semne de carte cu și despre insecte.
Așteptăm cu multă curiozitate informațiile voastre!
Susține Natura.md: Devino Patron!