Mâncați cât mai multe fructe și legume
Farfuria cu vitamine
Legume:
sparanghelul -- (aproximativ 288 de miligrame de potasiu/ porție, menţine pielea tânără şi radiantă, are efect afrodiziac, bun pentru oase, ajută ficatul);
mazărea -- este cea mai plină de nutrienți la sfârșitul lunii iunie (conține acid folic, vitamina A, vitamina C, vitamina K, fitosteroli, fibre, luteină, calciu, fier, cupru şi zinc);
guliile -- (sunt bogate în vitaminele A, C și K, precum și în vitamine din complexul B. Ele conțin, de asemenea, cupru, mangan, fier, potasiu, fibre alimentare si calciu);
fasolea verde -- (vitamina C, vitamina A, mangan, fibre, silicon, fier);
conopida -- (bogată în antioxidanţi, vitamina C şi fitonutrienţi; conţine calciu şi este bogată în fosfor, vitamina K, acid folic şi vitamina B6);
castraveții -- (conțin vitamine și minerale precum vitamina K1, potasiu, calciu și magneziu, îndepărtează radicalii liberi și scade inflamațiile din corp);
cartofii noi -- (reglează tranzitul intestinal, au efect de întinerire și antiinflamator, mențin oasele sănătoase);
morcovii dulci -- (mențin sănătatea ochilor, întineresc pielea, posedă proprietăți cicatrizante, întârzie îmbătrânirea, susțin sănătatea inimii și intestinală, țin sub control diabetul).
Fructe:
dudele – primele fructe ale lunii (cel mai puternic antioxidant natural, benefice pentru sânge, ajută sistemul imunitar, energizante naturale, îmbunătăţesc vederea şi auzul, protejează creierul, bune pentru creşterea părului, combat constipaţia);
cireșele – nu degeaba luna aceasta se numește Cireșar (ameliorează febra musculară de după efortul fizic intens, au efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative cum sunt demenţa, contribuie la un somn mai odihnitor, bune pentru inimă, imunitate și sănătatea pielii);
vișinele – (ajută la refacerea ţesutului muscular, mai ales în febra musculară, au proprietăţi antiinflamatoare, previn apariţia bolilor grave, printre care afecţiunile cardiace, accidentul vascular cerebral sau diabetul de tip 2, menţin tinereţea);
zmeura – apare pe la jumătatea lunii (menține sănătatea cardiovasculară, are efecte benefice asupra fertilității, posedă proprietăți antiinflamatoare, fortifică sistemul imunitar, ameliorează durerile cauzate de artrită);
caisele -- se găsesc spre finalul lunii iunie ( sunt bune pentru copii, deoarece ajută la dezvoltarea normală a oaselor, a ţesuturilor, dar și a sistemului nervos, conțin efect laxativ ușor, reduc inflamația intestinelor, diuretic natural, reglează hipertensiunea arterială, previne problemele cardiovasculare și degenerative, protejează vederea, pielea, părul, dinții și oasele);
piersicii -- (protejează vederea, mențin colesterolul în limite normale, îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, păstrează digestia sănătoasă, îmbunătățesc aspectul pielii, normalizează tensiunea arterială, reduc inflamația;
dovleceii -- ( conțin potasiu, fosfor și mangan, însă nu putem omite vitaminele B1, B6, vitamina C, vitaminele A și K, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciul, stimulează digestia și mențin sănătatea tractului digestiv, au efect antiinflamator, mențin sănătatea ochilor și a sistemului nervos);
ardeii roșii -- (stimulează sistemul nervos central, îmbunătățesc circulația cerebrală, elimină stresul și oboseala cronică și previn bolile neurologice degenerative, sunt buni și pentru sănătatea ochilor. Consumul de ardei gras îmbunătățeste vederea și poate reduce riscul de cataractă. 50 gr de ardei roșu îți asigură necesarul zilnic de vitamina C).
Susține Natura.md: Devino Patron!