Devino Patron!

Este vremea totalurilor

Este vremea totalurilor

Anul 2022 a fost intens și productiv pentru Mișcarea Ecologistă din Moldova și pentru câteva instituții de învățământ care au colaborat cu noi în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei”. Ajuns la final, acest proiect a adus cu sine câteva realizări importante, ce merită menționate. 

Primăvara au fost organizate lecții teoretice (sub formă de discuții pe Zoom) și lecții practice (sub formă de vizită de studiu) axate pe biodiversitatea și patrimoniul natural în cinci arii protejate, la care au participat în jur de 240 de elevi și 35 de profesori din 29 de localități învecinate cu Rezervațiile Naturale „Prutul de Jos”, „Plaiul Fagului”, „Codrii”, Parcul Național Orhei și Rezervația Peisagistică „Țipova”. Tot primăvara s-a desfășurat competiția „Fii schimbarea!”, în cadrul căreia tineri din 23 localități s-au întrecut pentru a cerceta într-un mod cât mai profesionist starea ecologică a unui obiectiv natural din preajma baștinei lor. În urma acestei competiții, cinci echipe câștigătoare au trecut mai departe, în a treia și cea din urmă etapă a proiectului: aplicarea la un program de finanțare pentru a putea rezolva problema de mediu documentată în cadrul competiției „Fii schimbarea!”. Aceste cinci echipe au lucrat în timpul vacanței de vară la cererea lor de finanțare și au argumentat necesitatea desfășurării unui mini-proiect local axat pe protecția mediului. La începutul toamnei echipele au primit finanțare și și-au suflecat mânecile pentru a realiza activitățile pe care și le-au propus. Iată că două luni mai târziu, după o muncă intensă și necesară, cele cinci echipe au ajuns la rezultatele dorite și și-au îndeplinit obiectivele asumate în vară!

Pentru a ne bucura împreună de succesele obținute, Mișcarea Ecologistă din Moldova a organizat pe data de 26 noiembrie un eveniment de totalizare, la care au fost invitate echipele finanțate și sprijinite în cadrul programului de micro-granturi.

Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare şi interior

Fiecare echipă a fost rugată să prezinte întregii audiențe o serie de informații despre experiența acumulată în cadrul proiectelor desfășurate și despre rezultatele atinse. Rând pe rând, împreună cu toți participanții la eveniment, am admirat roadele bogate ale fiecărei echipe implicate:

 

  • Gimnaziul „Ion Sârbu” din satul Mașcăuți (r. Criuleni) - elevii au construit de la zero un izvor anonim în cadrul proiectului „Revitalizarea și amenajarea izvorului din preajma râului Răut din localitatea Mașcăuți”.
  • Gimnaziul Bălănești (r. Nisporeni) - elevii au promovat legătura lor cu obiectivul turistic „Dealul Bălănești” prin intermediul unui concurs de creație și a unei activități de salubrizare în cadrul proiectului „Dealul Bălănești prin ochii generației de mâine”.
  • Grupul „Attitude” de la Complexul educațional Gimnaziu-grădiniță din satul Neculăieuca (r. Orhei) - elevii au convins comunitatea locală de frumusețea unui spațiu verde din localitatea lor printr-o serie de vizite de studiu, ateliere de discuții, plantări și salubrizări, toate în cadrul proiectului „Râpa la Ciobeni – zonă pitorească”.
  • Grupul EcoPlai de la Liceul Teoretic „Universul” din satul Scoreni (r. Strășeni) - elevii au colaborat strâns cu autoritatea publică locală pentru a curăța și a aduce într-o stare sănătoasă râul Ișnovăț care trece prin localitate, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea stării ecologice a râului Ișnovăț în localitatea Scoreni”.
  • Grupul I.M.P.A.C.T de la Liceul Teoretic „Academician Ion Bostan” din satul Brînza (r. Cahul) - elevii au redescoperit, printr-o serie de vizite de studiu, salubrizări și competiții, o zonă importantă de lângă localitate, numită „Balta cu nuferi”, în cadrul proiectului „Ave natura locală!”.

 

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane şi interior

Ar putea fi o imagine cu 13 persoane, persoane în picioare şi interior

După ce au vorbit la scenă deschisă despre experiența acumulată, cele cinci echipe au ajuns la concluzia că au avut parte de provocări asemănătoare și că au învățat lecții aplicabile multor localități care se confruntă cu diverse probleme de mediu: participare comunitară joasă, sprijin redus din partea autorităților locale (în unele cazuri), disponibilitate foarte redusă de timp și multe altele. Totuși, participanții s-au convins de importanța uriașă a gestului lor de implicare în problemele localităților de baștină și de faptul că trebuie să continue munca altruistă pe care o depun de dragul naturii.

Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare, încălţăminte şi interior

Eforturile tuturor elevilor și profesorilor implicați în programul de micro-granturi al proiectului „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei” au fost răsplătite de organizatori cu premii pe măsură: certificate de completare a proiectelor locale, diplome de excelență, rechizite școlare și suvenire tematice. Premiile au fost oferite de către Mișcarea Ecologistă din Moldova cu sprijinul Departamentului pentru Programe Internaţionale al US Forest Service - partenerul nostru de încredere care susține inițiativele frumoase destinate educării ecologice a tinerilor din Republica Moldova!

 

Susține Natura.md: Devino Patron!