Devino Patron!

Declarația Partidului Verde Ecologist în privința irigării solurilor cu ape subterane

Declarația Partidului Verde Ecologist în privința irigării solurilor cu ape subterane
Salinizarea solurilor este una din consecințele negative ale irigării solurilor cu apele subterane. Foto: Alecu Reniță

DECLARAŢIA PARTIDULUI VERDE ECOLOGIST CU PRIVIRE LA INTENȚIILE GUVERNĂRII ACTUALE DE FOLOSIRE A APELOR SUBTERANE PENTRU IRIGAREA SOLURILOR

PARTIDUL VERDE ECOLOGIST atenţionează opinia publică din Republica Moldova şi grupul parlamentar al verzilor din Parlamentul European, că Guvernarea actuală roș-albastră sub presiunea şeful statului Igor Dodon, afectat grav de iresponsabilitate şi populism intenționează legiferarea intențiilor mai vechi ale unor clanuri financiare de a folosi rezervele strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare. Implementarea acestei intenții fără un studiu riguros prealabil pune în pericol securitatea ecologică a țării, dar și aprovizionarea pe viitor cu apă potabilă a cetățenilor. 

În anul 2016 Guvernul Republicii Moldova a cerut un studiu de fezabilitate de la instituţiile statului şi academie, care să răspundă la două întrebări fundamentale: câtă apă este în subteranul republicii, calitatea acestor ape și care va fi impactul folosirii în irigare a apelor subterane asupra cernoziomurilor şi terenurilor agricole. Până în prezent studiul nu a fost eliberat, dar Igor Dodon, după ce s-a dat în spectacol cu pandemia şi a provocat moartea a peste 500 de oameni, trece să se manifeste în agricultură.

Partidul Verde Ecologist este foarte îngrijorat de comportamentul iresponsabil, infantil şi antiecologic al şefului statului și Guvernului, fiindcă legiferarea Regulamentului de utilizare a apelor subterane în scopuri agricole va genera două probleme catastrofale: în primul rând va lăsa peste 3,5 milioane de oameni fără rezervele strategice de apă potabilă şi, în al doilea rând, va distruge fertilitatea solurilor, transformându-le în solonceacuri şi terenuri moarte acoperite cu săruri.

A lăsa în viitorul apropiat populaţia ţării fără de apă potabilă şi fără de pământ fertil ar echivala cu cea mai monstruoasă crimă împotriva propriului popor, care ar depăşi dimensiunile unui genocid.

Partidul Verde Ecologist solicită lui Igor Dodon şi ministrului său Ion Perju să stopeze orice presiuni în favoarea avizelor pozitive pentru Regulament şi insistă, aşa cum a cerut guvernul în 2016, să fie elaborat, mai întâi, studiul de către savanţi din domeniul ecologiei şi pedologiei şi instituţiile ştiinţifice de profil.

Stop iresponsabilităţii, stop populismului dodonist!

 

Consiliul Naţional al Partidului Verde Ecologist
Or. Chișinău
27 iunie 2020

Susține Natura.md: Devino Patron!