Roadele lui gustar: ce alimente de sezon este important să nu ratezi
În calendarul popular, lunii august i se spune „Gustar”, fiindcă în august se „gustă” strugurii (strugurii trebuie gustați începând din a doua parte a lunii august, spre a putea fi cât mai bine stabilit momentul optim pentru culegerea lor). Tot în august se „gustă” caisele și piersicile din soiurile târzii, precum și prunele timpurii.
Care sunt fructele și legumele care își ating maturitatea în august și care - prin calitățile lor - merită întreaga noastră atenție?
Pepenele verde: conține mult licopen (pigment carotenoid ce-i conferă culoarea roșie), antioxidant care ajută sistemul cardiovascular și îmbunătățește activitatea sexuală. În plus, este foarte hidratant (are aproximativ 90% apă).
Pepenele galben: este o sursă concentrată de carotenoizi predecesori ai vitaminei A (în primul rând de betacaroten). Astfel, consumul de pepene galben fortifică sistemul imunitar, menține vederea sănătoasă și încetinește îmbătrânirea pielii.
Atât pepenele galben, cât și cel roșu au în compoziție cantități ridicate de vitamina K, vitamina cu rol important în coagularea normală a sângelui și reducerea riscului de hemoragii.
Dovleceii: foarte bogați în fibre și săraci în calorii (27-29 calorii/100 de grame), își merită din plin locul printre ingredientele de bază în rețetele celor care doresc să scape de kilogramele în plus.
Porumbul: fiert sau copt, asigură o gustare delicioasă și revigorantă. Este energizant grație conținutului specific de carbohidrați și de vitamina B5. Vitamina B9 (acidul folic), cu rol în regenerarea organismului și în producerea globulelor roșii, este și ea bine reprezentată în porumb.
Fructele de pădure: la munte, august aduce perioada de rod maxim a zmeurei de pădure (fragi), a afinelor și a coacăzelor (există și ani în care acestea din urmă se coc mai mult la început de septembrie). Fructele de pădure sunt veritabile „concentrate de antioxidanți”, în special pigmenți antociani și vitamina C. Consumul lor moderat ne încetinește îmbătrânirea, ne crește tonusul, ne fortifică sistemul imunitar și reduce riscul declanșării bolilor canceroase.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 388
Susține Natura.md: Devino Patron!