Devino Patron!

În căutarea fotografiilor și imaginilor din Holercani

În căutarea fotografiilor și imaginilor din Holercani
Imagini vechi cu biserica satului Holercani. Foto: Silvia Ursul

Stimați cititori ai îndrăgitei reviste NATURA,

Editura „Știința” de la Chișinău își va completa în timpul apropiat colecția sa de carte „Moștenire”, cu o ediție de „Scrieri”, în două volume, semnată de scriitorul Sergiu Matei Nica (n. 20 august 1917, Holercani, plasa Criuleni, judeţul Orhei – d. 17 august 1973, Bucureşti), un nume mai puțin cunoscut de cititori – poet, prozator, eseist, publicist, ziarist. El este fiul preotului Matvei Nicov, care a păstorit în satul Holercani din anul 1909 până la sfârșitul anilor '30, în biserica cu hramul „Sfântul Nicolae”.

Moștenirea pe care ne-a lăsat-o acest important nume a literaturii românești a rămas mult timp nevalorificată. De punerea în valoare se ocupă acum o echipă de cercetători profesioniști de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași, în baza manuscriselor rămase de la scriitor și aflate în custodia acestei instituții.

Ediția „Scrieri” are și o secțiune de iconografie care completează informația despre viața și opera scriitorului. Din păcate, actualmente dispunem de un număr foarte redus de imagini fotografice legate de acest nume. Ne-am gândit că poate că cititorii revistei noastre, mai ales cei născuți în Holercani, ar putea să ne ajute. Iată câteva subiecte de fotografii care ne interesează în mod prioritar:

1. Vatra veche a satului Holercani care se află sub apele Nistrului, în urma ridicării barajului de la Dubăsari în anul 1954;

2. Preotul Matvei Nicov și preoteasa Ana (părinții scriitorului);

3. Copiii preotului Nicov: ei au avut, în afară de Sergiu („Sârghi”), cel puţin doi băieţi şi o fată. Victor, Alexandru și Tamara. Conform unor mărturisiri ale scriitorului (Spiţa unui neam basarabean), el a avut 11 veri;

4. Fotografii ale bisericii din acea perioadă, ale cimitirului, ale instituțiilor comunitare;

5. Fotografii colective de la diverse evenimente din sat din perioada interbelică;

6. Alte fotografii legate de familia Nicov și de satul Holercani din perioada interbelică.

 

Mulțumiri anticipate din partea colegilor mei de la editura „Știința” tuturor celor care ne vor ajuta să păstrăm vie memoria marilor înaintași ai Basarabiei.

Vă rugăm să transmiteți mărturiile dvs. fotografice, până la data de 25 martie 2021, la adresa redacției: MD-2004, Chișinău, str. S.Lazo, 13, sau la adresa de e-mail [email protected].

 

Mihai PAPUC,
șef de redacție la Editura „Știința”, cercetător literar

Susține Natura.md: Devino Patron!