Devino Patron!

La plăcinte, înainte!

La plăcinte, înainte!

Ciorbă de roșii cu tăiței de casă

Ingrediente: 2,5 kg roșii bine coapte, 1 ceapă, 1 morcov, 3-4 linguri de ulei, tăiței de casă, 2 l apă, leuștean proaspăt, 1 crenguță de cimbru, sare. - pentru tăiței - un ou, 100 gr făină, sare. 

Mod de preparare: Se spală roșiile, se taie în 4 și se pun la fiert în 2 l de apă. Între timp se fac tăiteii de casă din 100 gr făină, un ou și puțină sare.

Într-o tigaie se pune uleiul și se călesc ceapa tocată și morcovul dat pe răzătoarea mare.

După ce au fiert roșiile, se pun într-o sită și se pasează până când rămân doar cojile și semințele.

Zeama rezultată se pune în oală, se adaugă ceapa și morcovul călite și se sărează după gust. Se lasă la fiert în jur de 10 minute, apoi se pun și tăițeii. După ce au fiert și tăițeii, se stinge focul și se adaugă leușteanul tocat și crenguța de cimbru.

 

Macrou la cuptor în sos de roșii cu măsline

Ingrediente: 2 pești macrou, 2 cepe roșii, 1 ardei roșu capia, 2 căței de usturoi, 1 conservă de roșii tăiate cuburi, 3 linguri de ulei de floarea-soarelui, câteva măsline negre, 2 linguri zeamă de lămâie, 3 felii de lămâie, piper, sare.

Mod de preparare: Ceapa se curăță,  se taie solzișori, iar ardeiul fideluțe. Se adaugă roșiile tăiate cuburi și presărate cu puțină sare și piper.

Peștele se curăță, se spală bine, se presară cu sare, piper și se stropește cu cele două linguri  de zeamă de lămâie. Se pune în tavă peste legume. 

Tava se dă la cuptor pentru circa 35-40 de minute. Se scoate mai apoi  tava din cuptor și se  adaugă usturoiul tăiat rondele, măslinele, feliile de lămâie și puțină apă dacă este cazul. Din când în când se mai pune cu lingura sos peste pește.

Tava se mai dă la cuptor pentru încă 10 minute, se scoate din cuptor când sosul a mai scăzut. Se servește, de obicei, cu mămăliguță.

 

Salată de fasole păstăi cu dovlecei

Ingrediente: 400 gr fasole galbenă lată, 1 dovlecel, 4 fire de ceapă verde, 1 lingură de mărar proaspăt tocat, 1 lingură oțet de mere cu miere, o linguriță miere, o lingură ulei de măsline, o căpățână usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: Fasolea se spală, se rup capetele și se taie în două. Dovlecelul se spală, se feliază rondele de ½  cm și se înlătură capetele. Ceapa verde se spală și se toacă mărunt.
Fasolea galbenă se pune în apă rece cu un praf de sare și se fierbe pentru 10-15 minute. Dovlecelul se pune și el separat în altă crăticioară, în apă rece cu un praf de sare și se fierbe pentru 5-7 minute.
Atât fasolea păstăi, cât și dovleceii se scot într-o strecurătoare, apoi se pun într-un castron. Se
amestecă bine uleiul cu oțetul, usturoiul pisat, mierea și mărarul. Se adaugă în castron peste păstăi, ceapa verde tocată și sosul preparat, se condimentează și sărează după gust. Amestecând ușor, dăm castronul la rece. Se servește ca atare sau lângă o fripturică. 

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 388

Susține Natura.md: Devino Patron!