Devino Patron!

Usturoiul: beneficii și contraindicații

Usturoiul: beneficii și contraindicații

Nutriție

Usturoiul este un ingredient esențial în dieta mediteraneană și unul dintre cele mai sănătoase alimente. Folosit din cele mai vechi timpuri ca un condiment, există dovezi că egiptenii antici l-au consumat acum 6.000 de ani și că proprietățile sale culinare și medicinale au fost la fel de apreciate de greci.

Se știe, de asemenea, că călugării medievali mestecau căței de usturoi pentru a se proteja de ciumă și în timpul războaielor mondiale, din cauza deficitului de antibiotice, a fost folosit pentru a preveni infectarea rănilor de război. Originar din Asia, usturoiul (Allium sativum) este o legumă aparținând aceleiași familii ca și ceapa, liliaceae. De fapt, usturoiul este un grup de bulbi mici, pe care îi cunoaștem ca și „căței” de usturoi. 

Valoarea nutritivă a usturoiului

În ciuda faptului că este aproape esențial în prepararea numeroaselor feluri de mâncare, usturoiul nu se caracterizează printr-o mare valoare nutritivă. Mai mult, dacă este utilizat în cantități mici, ne gândim la faptul că valoarea sa nutrițională nu este prea semnificativă. Cu toate acestea, acest lucru nu diminuează importanța sa ca ingredient de bază al bucătăriei noastre, însă usturoiul are câteva proprietăți interesante.

Conținutul său caloric este de 114 kcal la 100 gr, iar componentele sale principale sunt apa, carbohidrații (24,3%) și fibrele (1,2%). Într-o proporție mai mică, conține proteine (5,3%), grăsimi (0,23%) și minerale precum zinc (1,1 mg/100 gr), fosfor (134 mg), calciu (17,8 mg) și fier (1,2 mg), dar și unele vitamine, printre care vitamina C (14 mg) iese în evidență și în cantități mai mici B1 (0,16 mg) și B2 (0,02 mg).

Beneficiile usturoiului

 * Protejează inima
Consumul regulat de usturoi îmbunătățește circulația sângelui, deoarece provoacă vasodilatație, crește diametrul vaselor de sânge și, prin urmare, sângele curge mai ușor prin scăderea presiunii.

 * Stimulează apetitul alimentar
O altă calitate a usturoiului este că stimulează membranele mucoase gastrointestinale, provocând o creștere a secrețiilor digestive și a bilei. Acest lucru duce la o mai bună pregătire a tractului digestiv pentru digestia alimentelor.

 * Este un antibiotic eficient
Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Washington (SUA) și publicat în Jurnalul de chimioterapie antimicrobiană, concluzionează că sulfura de dialil, un compus din usturoi, este de 100 de ori mai eficientă decât antibioticele populare pentru a lupta împotriva bacteriei Campylobacter (una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor intestinale).

 * Ameliorează durerea articulară
Usturoiul este benefic pentru cei care suferă de artrită sau orice durere articulară datorită conținutului ridicat de seleniu și sulf.

 * Reduce colesterolul și tensiunea arterială
Un studiu a arătat că usturoiul a fost capabil să scadă nivelul colesterolului, precum și tensiunea arterială. Consumul de usturoi crește nivelul de oxid nitric din organism, care favorizează dilatarea vaselor de sânge și scade tensiunea arterială. Un deficit de oxid nitric crește riscul de hipertensiune arterială.

 * Întărește sistemul imunitar
Adăugarea usturoiului în rețetele noastre este foarte benefică pentru apărarea organismului, deoarece este antiviral, antifungic și antibacterian. Spre deosebire de antibioticele sintetice, bacteriile, virușii și ciupercile nu oferă rezistență la usturoi.

Usturoiul este un aliment tradițional al bucătăriei noastre, iar consumul său aduce beneficii pentru sănătate. În principiu, este foarte hrănitor, deoarece conține minerale și vitamine, cum ar fi mangan, vitaminele B6 și C, seleniu, calciu, cupru sau potasiu. Are, de asemenea, puține calorii și în plus, usturoiul conține alicină, care este renumită pentru proprietățile sale antibiotice. Se spune adesea despre usturoi că luptă împotriva colesterolului, favorizează sistemul imunitar, reduce tensiunea arterială, având efect antiinflamator, prevenind răcelile, ba chiar poate avea și efecte anticancer. Până la demonstrarea tuturor beneficiilor, usturoiul rămâne un aliment care dă un gust desăvârșit preparatelor, fiind de nelipsit în bucătăriile noastre. 

Autor: Alexandra Nelepcu 

Articol publciat în revista NATURA, nr. 396

 

Susține Natura.md: Devino Patron!