Devino Patron!

Păpădia, beneficii și proprietăți

Păpădia, beneficii și proprietăți

Păpădia (Teraxacum officinale) este planta medicinală cu o serie de beneficii pentru organism, dar și planta care deschide sezonul recoltării plantelor medicinale din flora spontană. Rădăcina și frunzele de păpădie sunt bogate în fructoză și insulină, conţin principii active, acizi fenolici și steroli. Beneficiile păpădiei sunt numeroase datorită proprietăților sale terapeutice.

Când înflorește păpădia

Păpădia înflorește primăvara, în lunile martie, aprilie, mai și se găsește pe aproape orice suprafață cu iarbă verde. Este o plantă rezistentă, cu frunze crestate și fără puf, cu zimți, care poate crește în înălțime aproape 12 centimetri. Tulpinile păpădiei au flori galbene, luminoase, iar florile se deschid dis-de-dimineață și se închid seara ori atunci când vremea este mohorâtă.

Cum se culege păpădia

Cele mai bune frunze de păpădie sunt frunzele tinere. Acestea se culeg fie primăvara, imediat cum a apărut planta, fie toamna târziu, atunci când apar frunze noi. Sunt recomandate frunzele mici și tinere, deoarece în scurt timp, mai ales atunci când păpădia înflorește, devin amare și nu sunt sănătoase.

Florile de păpădie se rup cu mâna, dar se aleg în special florile intens colorate. Se culeg frunzele de păpădie, în special cele late, care se taie cu ajutorul unui cuțit exact de sub mijlocul rozetei. Rădăcina de păpădie se recoltează fie cu mâna, fie cu ajutorul unei lopeți. Cel mai indicat este ca recoltarea să se facă după ploaie, atunci când pământul este moale.

Proprietățile păpădiei
- Efect antioxidant;
- Efect detoxifiant;
- Diuretic natural;
- Proprietăți calmante;
- Proprietăți antiinflamatoare;
- Antireumatice;
- Hipoglicemiante;
- Proprietăți vitaminizante;
- Proprietăți tonice.

Beneficiile păpădiei

Frunzele de păpădie au în compoziţie și flavonoide, săruri de potasiu și cumarine. În scop terapeutic, de la păpădie se folosesc frunzele care conţin vitaminele A, B, C, D și H, luteină, betacaroten, elemente care ajută la pierderea în greutate.

* Păpădia este un diuretic natural
Este un diuretic puternic, curăţă sângele și sistemul digestiv, și ajută la eliminarea metalelor grele din ţesuturi. Rădăcinile de păpădie, spălate și fierte în ceai, au efect diuretic, eliminând constipaţia, transpiraţia abundentă, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi și ceea ce este cel mai important, subţiază sângele.

* Păpădia îmbunătățește digestia și previne balonarea
Ceaiul de păpădie este un tratament natural pentru prevenirea constipației, dar și fermentația intestinală. Astfel, consumat cu regularitate, ceaiul ajută la prevenirea senzației de balonare ori de prea plin după masă.

* Reglează tensiunea arterială și are rol hepatoprotector
Păpădiile conţin foarte mult potasiu, iar acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, datorită efectului detoxifiant, preparatele cu păpădie favorizează secrețiil biliare și hepatice și ajută la îmbunătățirea funcției ficatului, precum și în cazul ficatului afectat de consumul de alcool.

* Păpădia este un tonic energizant pentru organism
Tulpinile de păpădie ajută la revitalizarea persoanelor obosite și care se îmbolnăvesc repede. Aceste tulpini, odată ajunse în stomac, îmbunătăţesc sucul gastric al stomacului, curăţându-l de substanţele care se depun de-a lungul timpului și care îngreunează buna funcţionare. Tot aceste tulpini consumate pe o perioadă de 30-40 zile, sunt un remediu invizibil pentru cei care suferă de artrită și reumatism.

* Ajută la întărirea sistemului imunitar
Mai multe studii au arătat proprietățile antimicrobiene și antivirale ale păpădiei, astfel că planta poate contribui la capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor.

* Ceaiul de păpădie ajută la reducerea stresului
Ceaiul de frunze de păpădie reduce simţitor stresul și tratează inflamaţia ficatului. O cură de 10-14 zile, cu frunze de păpădie, puse în salată, cu tulpini, poate detoxifia ficatul mult mai repede.

Cum se poate consuma păpădia

Păpădia poate fi consumată fie proaspătă, în salate sau o diversitate de alte preparate, fie sirop, infuzie, pulbere sau cataplasmă. Iată cum se utilizează:

Păpădia în salate - Se folosesc frunzele de păpădie proaspete alături de frunze proaspete de spanac sau alte verdețuri. Salata se asezonează cu sare, piper și oțet balsamic, după gust. Salata poate fi consumată drept garnitură alături de un preparat din carne.

Sirop de păpădie - Siropul de păpădie se obține prin fierberea la foc mic a 500 de grame de flori de păpădie, cu 500 ml de apă și 100 de grame de zahăr. Preparatul se ține pe foc până când capătă o consistență ușor vâscoasă, după care siropul se lasă la răcit pentru 24 de ore. După ce s-a răcit, se filtrează și se pune în sticle curate și sterilizate. Siropul de păpădie poate fi consumat, în cantități mici, înainte de mesele principale.

Infuzie de păpădie - Pentru infuzie vei avea nevoie de 250 ml de apă clocotită, 10 grame de frunze și flori uscate de păpădie. Infuzia se lasă acoperită pentru 10 minute, după care se filtrează și se lasă să se răcească. O cană ce ceai de păpădie poate fi îndulcit cu miere, în funcție de gust.

Cataplasmă de păpădie - Cataplasma este destinată strict utilizării externe și este indicată pentru tratarea eczemelor cutanate. Pentru a obține cataplasma este nevoie de zdrobirea florilor și frunzelor proaspete de păpădie. Preparatul obținut se pune peste zona afectată și se lasă să acționeze.

Contraindicații și reacții adverse pentru păpădie

Curele cu păpădie pentru pacienții cu afecțiuni biliare trebuie începute doar la recomandarea medicului specialist. Datorită efectului diuretic, persoanele care urmează un tratament medicamentos, pentru o anumită afecțiune, nu trebuie să utilizeze concomitent și preparate terapeutice cu păpădie. Sucul care se găsește în tulpina păpădiei poate provoca alergii persoanelor sensibile. De asemenea, cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza aceasta plantă, pentru a verifica nivelul de potasiu.


Autor: Camelia SINCA

Susține Natura.md: Devino Patron!