Devino Patron!

Durerea de oase: de ce apare și ce o favorizează

Durerea de oase: de ce apare și ce o favorizează

Durerea de oase este descrisă ca o sensibilitate extremă sau disconfort la unul sau mai multe oase și diferă de durerea de mușchi sau de articulații, deoarece se manifestă fie că persoana afectată se mișcă, fie că nu.

În general, durerea de oase este asociată cu probleme de sănătate care afectează funcția sau structura oaselor. Află în cele ce urmează din ce cauze apare acest tip de durere și ce opțiuni de tratament există.

Cauze durere de oase

Rănirea

Una dintre acele cauze des întâlnite ale durerii de oase este rănirea. De obicei, durerea de oase apare când persoana a suferit o traumă precum un accident rutier sau o cădere. Impactul poate duce la rupturi sau fracturi de oase, care, la rândul lor, cauzează dureri.

Deficitul de minerale

Organismul are nevoie de o varietate de minerale și vitamine pentru a se menține puternic, inclusiv calciu și vitamina D. Carența de calciu și vitamina D poate duce la osteoporoză, o boală a oaselor des întâlnită după vârsta de 50 de ani, mai ales la femei. Persoanele care suferă de osteoporoză în stadiu avansat acuză durere de oase.

Cancerul metastatic

Cancerul se poate răspândi în aproape orice parte a corpului. Cele mai frecvente locuri unde cancerul se răspândește sunt oasele, ficatul și plămânii. Cancerele de sân, plămâni, tiroidă, rinichi și prostată sunt cele mai întâlnite tipuri de cancer care se extind la oase.

Cancerul osos

Acest tip de cancer își are originea în structura osoasă. Cancerul osos este mai rar decât cel metastatic, iar durerile apar atunci când boala distruge structura osoasă.

Boli care afectează irigarea sangvină a oaselor

Unele boli afectează aportul de sânge al oaselor. În lipsa unei irigări sangvine continue, țesutul osos începe să moară, iar acest lucru duce la dureri grave și slăbirea oaselor.

Infecția

O infecție care își are originea sau se extinde la nivel osos poate cauza o afecțiune gravă care poartă numele de osteomielită. Această infecție distruge celulele osoase și cauzează durere de oase.

Leucemia sau cancerul de măduvă

Măduva se găsește în majoritatea oaselor și are funcția de a produce celule osoase. Pacienții cu leucemie suferă adesea de durere de oase, în special cele ale picioarelor.

Când durerea de oase poate fi o urgență medicală?

Afecțiunile grave cauzează adesea durere de oase. Chiar și o durere moderată poate constitui o urgență. Dacă ai dureri inexplicabile de oase care nu trec în câteva zile ar trebui să te adresezi medicului ortoped sau reumatolog.

De asemenea, este indicat să te prezinți la medicul ortoped dacă durerea de oase este o consecință a unei traume în urma căreia a rezultat o fractură. Fără îngrijiri de specialitate, oasele se pot vindeca incorect, afectând libertatea de mișcare. O astfel de traumă te poate predispune, de asemenea, la infecție.

Vizita la medic și diagnosticul

Pentru a-ți prescrie un tratament, medicul va identifica prima dată cauza care stă la baza durerii de oase. Tratarea cauzei duce la ușurarea sau la eliminarea completă a durerii. Ortopedul te va supune unui control fizic și îți va adresa întrebări cu privire la istoricul medical. 

Ar putea fi nevoie să fii supus și altor analize, precum cele de sânge, de urină, radiografii sau tomografii computerizate pentru a se stabili cauza durerii de oase.

Metode de tratament pentru durerea de oase

Odată ce medicul a stabilit cauza durerii de oase, se poate începe tratamentul, care include:

 * Analgezice

Cele mai întâlnite medicamente prescrise sunt analgezicele, care pot trata durerea de oase, dar nu vindecă problemele care stau la baza acestei dureri.

 * Antibiotice

Dacă suferi de o infecție la nivelul oaselor, medicul îți poate prescrie antibiotic pentru a distruge microbul care cauzează infecția.

 * Intervenție chirurgicală

În unele cazuri poate fi nevoie de intervenție chirugicală, pentru a extirpa acea parte a osului care a fost distrusă de infecție.

 * Suplimentele alimentare

Pacienții care suferă de osteoporoză au nevoie să își restabilească nivelurile de calciu și vitamina D. Medicul îți va prescrie suplimente alimentare în cazul în care ai o carență de minerale.

Tratamente pentru cancer

Durerea de oase cauzată de cancer e dificil de tratat. Medicul va trebui să trateze mai întâi respectiva formă de cancer pentru ca durerea să fie atenuată. Tratamentele convenționale împotriva cancerului includ intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia. În cazul pacienților care suferă de cancer pot fi urmate terapii complementare precum acupunctura, masajul și tehnicile de relaxare.

Exerciții care te pot ajuta să previi și să ușurezi durerea de oase

Terapia fizică sau exercițiile efectuate regulat te pot ajuta să te simți mai bine și îți măresc forța fizică și rezistența generală. De asemenea, pot ajuta la creșterea densității osoase. Următoarele exerciții te-ar putea ajuta cu atenuarea durerilor de oase cauzate de anumite afecțiuni:

 * Dacă suferi de dureri lombare, sunt recomandate întinderile, mersul pe jos, înotul, mersul cu bicicleta și antrenamentul de forță ușor.

 * În cazul în care ești diagnosticat cu osteoporoză, sunt indicate dansul, urcatul scărilor, înotul, mersul pe bicicletă, pe bandă sau mersul pe jos. De asemenea, antrenamentul prin ridicarea de greutăți ușoare te poate ajuta să îți crești forța.

 * Dacă suferi de osteoartrită, un program de antrenament echilibrat, care include mersul pe jos, înotul și mersul pe bicicletă te poate ajuta. Evită formele de mișcare ce pun presiune mare pe articulații (alergatul, aerobicul sau sporturile de competiție) dacă suferi de gonartroză, coxartroză, afectări reumatice ale articulațiilor gleznelor, ale labei piciorului etc.

 * Dacă ai suferit o intervenție chirurgicală de înlocuire a unei articulații, evită solicitarea prea intensă a acesteia. Înotul sau mersul pe bicicletă sunt alegeri bune, dar e indicat să ceri și sfatul medicului înainte de a alege formele de mișcare potrivite pentru tine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.  

Autor: Oana Cuzino, dr. în științe medicale

Articol reluat în revista NATURA, nr. 388

 

Susține Natura.md: Devino Patron!