Devino Patron!

Boli specifice toamnei

Boli specifice toamnei

Toamna aduce cu sine schimbări de temperatură, umiditate și presiune atmosferică oscilantă, iar aceste variații pot să ne influențeze starea de sănătate. În plus, zilele se scurtează, expunerea la soare se reduce, iar odată cu ea, poate scădea și cantitatea de vitamina D, foarte importantă în menținerea sistemului imunitar. În acest sezon devenim mai vulnerabili la anumite boli sau tulburări, iar cele deja existente se pot agrava pe fondul schimbării condițiilor atmosferice. Iată care sunt cele mai comune 3 boli ale toamnei.

1. Alergiile

Alergiile sezoniere sunt mai frecvente primăvara, dar anumite plante răspândesc în aer polenuri alergene și toamna. Ambrozia este cel mai comun factor declanșator al alergiilor de toamnă. Alergia la ambrozie este foarte frecventă în zonele de câmpie și de deal. Peste 5% din populație este alergică la polenul acestei plante, potrivit unei statistici publicate de Ministerul Mediului. 

Sezonul de înflorire a ambroziei începe în august și se încheie în noiembrie, iar cea mai mare concentrație de polen eliberată în aer se înregistrează de la jumătatea lunii septembrie și pe toată durata lunii octombrie. Un alt alergen care se face simțit toamna este mucegaiul. Temperaturile mai scăzute și zilele umede și înnorate creează un mediu mai propice pentru creșterea mucegaiului inclusiv în zonele exterioare ale casei. 

2.  Astmul

Alergiile de toamnă și infecțiile respiratorii care-și fac debutul în acest sezon pot agrava simptomele astmului. În plus, schimbările bruște de temperatură și umiditate pot irita căile respiratorii și pot duce la contracția bronhiilor, agravând simptomele astmului.

Astmul alergic și astmul bronșic, în special, se înrăutățesc odată cu sosirea toamnei. Pentru a gestiona boala pe durata lunilor de toamnă, este important să eviți expunerea la factorii declanșatori cunoscuți. Dacă observi o agravare a simptomelor în acest sezon, mergi la medic pentru a modifica planul de tratament.

3. Astenia de toamnă

Trecerea de la vară la toamnă implică un efort de adaptare care se reflectă și asupra stării de spirit. Multe persoane acuză toamna stări persistente de oboseală, slăbiciune și lipsă de energie, scăderea motivației, anxietate, tristețe, irascibilitate, probleme de concentrare, precum și tulburări de somn, cum ar fi insomnia sau somnolența excesivă. Toate aceste stări definesc astenia de toamnă, care este o formă de depresie ușoară. 

Simptomele asteniei sunt atribuite unei combinații de factori: reducerea luminii naturale, scăderea temperaturilor și schimbările legate de stilul de viață care se produc adesea toamna. 

Pentru a combate astenia de toamnă și a-ți îmbunătăți starea de bine, poți încerca următoarele strategii:

 - Încearcă să-ți menții un program regulat de somn și să te asiguri că ai un somn odihnitor pentru a reduce oboseala;

 - Petrece timp în aer liber pe parcursul zilei, pentru a te expune la lumină naturală. Ea ajută la reglarea ritmului circadian și la îmbunătățirea dispoziției;

 - Practică tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau respirația profundă, pentru a reduce stresul și anxietatea;

 - Mănâncă multe legume, fructe, proteine slabe și cereale integrale. Evită consumul excesiv de alimente procesate, zaharuri și cofeină, deoarece acestea pot afecta nivelul de energie și somnul;

 - Petrece timp cu prietenii și familia. Menținerea legăturilor sociale poate ajuta la stimularea stării de bine și la reducerea simptomelor de astenie;

 - Planifică-ți activități care-ți aduc satisfacție și o dispoziție mai bună. Planificarea unor activități plăcute poate îmbunătăți starea de spirit.

Autor: Ioana Antonescu 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 391

 

Susține Natura.md: Devino Patron!