Devino Patron!

Lemnul - sursă de hrană și mediu de trai pentru insectele xilofage

Lemnul - sursă de hrană și mediu de trai pentru insectele xilofage

Poate vă întrebați ce rol ocupă gândacii xilofagi în natură? Evident, rolul lor este să consume lemnul mort, uscat sau contaminat cu ciuperci xilofage. Sunt puternici chiar dacă au dimensiuni mici, sunt înzestrați cu aparat bucal de tip rozător, și insistent găuresc lemnul, deteriorându-l. Și-au dobândit, astfel, titlul de descompunători.

În condiții favorabile, pe același substrat se pot dezvolta mai multe generații, dar de obicei unii indivizi migrează în căutarea altor surse de hrană, și pentru răspândire. Numărul de generații de gândaci instalați cu traiul în interiorul sursei de hrană se va menține atât timp, cât condițiile sunt prielnice și persistă hrana. Este dificilă combaterea lor deoarece duc un mod de viață criptic, iar depistarea lor survine peste ani după instalare, odată cu atestarea daunelor provocate.

De-a lungul evoluției unii gândaci distrugători ai lemnului și-au format un „stil de comunicare” prin sunetele ce le produc, lovind cu capul substratul lemnului. Stilul acesta de comunicare are o mare importanță în perpetuarea speciei. Alte specii de xilofagi își atrag partnerii prin feromonii elaborați de parteneri - aceste metode fac posibilă întâlnirea și acuplarea indivizilor de sex opus care odată ajunși la maturitate, trebuie să-și realizeze menirea.

Chiar dacă unele specii de gândaci sunt dăunătoarei pentru că ne distrug bunurile din lemn, în natură gandacii xilofagi sunt folositori, căci ei împreună cu ciupercile xilofage descompun lemnul mort și îl transformă în nutrienți pentru plante. Așadar, vă îndemnăm să trăim în armonie cu mediul înconjurător, căci insectele sunt sanitarii naturii, iar faptul că împărțim aceleași resurse naturale nu ne rezervă dreptul să le condamnăm. 

Pentru o vizualizare de ansamblu a potențialilor dăunători ai icoanelor, prezentăm o informație succintă a unor coleoptere xilofage. Așteptăm în continuare atât imagini ale coleopterelor depistate în lemnul vechi al icoanelor, cât și imagini ale atacului cauzat.

 

Cariul de mobilă - Anobium punctatum

Gândacul adult este de culoare maronie și are dimensiunea medie de aproximativ 2,7 până la 5 mm lungime. Femelele depun între 30 și 60 de ouă în fisurile scoarței lemnului umed. Gândacii adulți trăiesc între 1 și 3 săptămâni. Larvele sunt cele care fac daune, adulții nu se hrănesc.

 

Ceasornicul morţii - Xestobium rufovillosum


Gândacul adult este de culoare maronie și are 7 mm lungime. Femela depune pe parcursul vieții 40 – 80 de ouă. Gândacul atacă lemnul vechi de aproximativ 60 de ani care poate fi gazda xilofagului. Afectează icoanele, mobila veche, cât și căpriorii caselor bătrânești din lemn de foioase contaminați anterior de ciuperci, uneori și cărțile vechi umede.

 

Cariul lemnului de rășinoase - Anobium pertinax


Adulții au dimensiunea corpului de 4,5 – 6 mm. Corpul este de culoare neagră-maro, de formă robustă, cilindrică, acoperit de peri scurți, fini și rari. Femelele depun 6 - 8 ouă în tunelurile lungi de aproximativ 10 mm făcute în lemn. Larvele au nevoie între 2 și 4 ani pentru a se dezvolta. Adulții trăiesc puțin, doar câteva săptămâni pentru reproducere, apoi mor.

 

Cariul lemnului de stejar - Ptilinus pectinicornis


Dimensiunea adulților este de 3,5-5,5 mm. Culoarea corpului este maronie. Se dezvoltă pe lemnul viu și mort de stejar, ulm, frasin, fag, arin și salcie. Dăunează larvele care se dezvoltă în lemnul de construcție a clădirilor (piloni, căpriori), mobilier, sculpturi, icoane, catapeteasma bisericilor.

 

Cariul scoarței de pin - Ernobius mollis

Ernobius mollis side.jpgGândacul adult este mic, de 3,5-6,5 mm lungime. Corpul fiind de culoare maro-roscat, acoperit cu peri mici si denși. Adulții nu se hrănesc și după câteva săptămâni de la depunerea ouălor mor. Ouăle sunt depuse câte unul, în grupuri mici sub solzii de scoarță, pe scoarță, sau în fisurile scoarței. Larvele eclozează în aproximativ două săptămâni și se dezvoltă în lemnul de conifere.

 

Cariul de parchet - Lyctus linearis

Lyctus linearis (Goeze, 1777) (28320400615).png
Are mărimea de 3,5-6,5 mm, corpul fiind de formă alungită ușor aplatisată de culoare maronie-roșcată. Este o specie dăunătoare a lemnului natural și acelui prelucrat, atăcând parchetul, icoanele din lemn, mobilierul vechi și unele structuri din construcție. Adulții trăiesc de la 2 săptămâni până la o lună. Larvele dăunează lemnului.

 

Carie de lemn - Priobium carpini

Priobium carpini (Hbst., 1793)

Adultul este mic, de 3,5-5 mm lungime, de culoare brun-închisă, acoperit de perișori și fin sculptat. Specia este un dăunător al obiectelor vechi din lemn, printre care și icoane. Larvele se dezvoltă 1-2 ani atât în obiectele din lemn vechi din spații închise, cât și în lemnul mort al arborilor pe picior sau bușteni de conifere și foioase afectați de fungi. După împerechere și depunerea pontei adulții mor.

 

Carie de lemn - Bostrichus capucinus

Bostrichus capucinus (Linnaeus 1758) • the Capuchin Beetle
Adulții au lungimea de 9 – 11 mm, capul și protoracele sunt negre. Elitrele și abdomenul sunt de culoare roșie, iar picioarele negre. Este o specie dăunătoare a lemnului depozitat, a mobilierului sau obiectelor confecționate din lemn, inclusiv icoane. Dăunează atât larvele cât și adulții care consumă lemnul uscat de foioase și conifere.

 

Carie de lemn - Cacotemnus rufipes


Adultul are dimensiunea de 4,2–7,3 mm. Larvele se dezvoltă în lemnul uscat al arborilor de foioase. În natură specia apare nu doar în păduri dar și în livezi și grădini, putând astfel contamina lemnul din construcții și obiectele de lemn din case. Specia se dezvoltă în lemnul cu umiditate ridicată, neinfestat de ciuperci.

 

Carie de mobilă - Oligomerus brunneus


Gândacul adult este de culoare maronie și are lungimea de 5 - 6,5 mm. Dăunătorul atacă lemnul decojit de foioase. Specia poate pătrunde în case odată cu articolele din lemn infestate și netratate, însă poate fi semnalată mai rar ca alte carii de mobilă.

 

Svetlana BACAL
Institutul de Zoologie

Susține Natura.md: Devino Patron!