Devino Patron!

Tradiții și obiceiuri de Paști

Tradiții și obiceiuri de Paști
Sursă foto: www.edusoft.ro

Ce semnifică Paştele
Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creştine care sărbătoreşte evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creştine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Data de început a Paştelui marchează începutul anului ecleziastic creştin. Există unele culte creştine care nu sărbătoresc Paştele.

Săptămâna Patimilor este săptămâna dinaintea Paştelui. Îi pregăteşte pe creştini pentru Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Termenul de Paşte a fost dat de primii creştini sărbătoririi anuale a Cinei celei de taină, care avea loc în seara zilei de13 Nisan sau în joia dinaintea Duminicii Învierii. Aceasta era o masă rituală care imita Cina Domnească la care au participat apostolii şi Iisus Hristos, fiind însoţită de Sfânta Împărtăşanie. Mai târziu a început să se prăznuiască Paştele Crucii, respectiv comemorarea Patimilor lui Hristos, respectiv sărbătorirea Învierii Domnului.

Paște 2020. Cum se va împărți, de fapt, anafura în acest an, dacă ...

Iepuraşul de Paşte
O primă legendă ar fi că prezenţa iepuraşului în tradiţia pascală se datorează reminiscenţelor ritualurilor păgâne şi divinităţilor venerate în vremuri îndepărtate, simpaticul animal fiind atunci, ca şi astăzi, un evident simbol al fertilităţii. O veche legendă nordică spune că zeiţa Eostre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp. Pentru a o salva de la moarte, zeiţa a transformat-o într-o iepuroaică, aceasta păstrând însă capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulţumi binefăcătoarei sale, iepuroaica decora ouăle făcute şi i le dăruia zeiţei. Această legendă se mai păstrează vie în rândurile comunităţii olandeze din Pennsylvania, unde copiii aşteaptă de Paşte iepuraşul care face un cuib plin de ouă colorate. Din această legendă s-a născut şi tradiţia ca iepuraşul să aducă daruri copiilor.

De ce iepuraşul e simbolul Paştelui

 

Ouăle de Paşte, tradiţie şi legendă
O legendă ne spune că după răstignire, în noaptea de sâmbătă spre duminică Pilat, invitat la un ospăţ dat în cinstea lui de mai-marii evreilor, îngândurat ţinea un ou în mână. Tocmai în acel moment, un centurion năvăli în sală, strigând înspăimântat: “Hristos a înviat!”. Sceptic, Pilat a replicat: “O să învie, când se va înroşi oul acesta”. Şi oul s-a înroşit pe dată. Minunea l-a făcut să scape oul din mână. De atunci, se zice, a rămas obiceiul ciocnirii ouălor roşii. De fapt, este vorba de substituirea simbolică a sacrificiului prin lovirea ouălor în cap. Mai glăsuieşte legenda că, în dimineaţa Duminicii după Înviere o frumoasă copilă, cu poala plină de ouă, mergea către piaţa din Ierusalim pentru a le vinde. Întâlnindu-se pe drum cu un tânăr evreu de viţă nobilă, impresionat de vestea pe care o aflase, îi spune, în loc de bună ziua, “Hristos a înviat!”. De atunci a rămas obiceiul ca oamenii să se salute la Înviere cu aceste vorbe. 

Din marţea Săptămânii Mari, dar mai ales în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, în toate gospodăriile se vopsesc ouăle roşii de Paşte. Iar în Duminica Paştelui trebuie să te speli cu apă în care se află un ou roşu şi câteva monede. Oul roşu semnifică sănătatea, iar banii - bogăţia. La masă se ciocnesc ouăle roşii. Ouăle roşii mai semnifică mormântul purtător de viaţă al lui Iisus, ce s-a deschis la Învierea Sa din morţi. Iată şi motivul pentru care, atunci când se întâlnesc şi ciocnesc ouăle, creştinii spun unii altora: „Hristos a înviat’!” - „Adevărat a înviat!”. Este vorba despre primele 40 de zile de la Înviere, respectiv până la Înălţare. Înroşirea ouălor de Paşte se face pentru a cinsti sângele Domnului, care s-a lăsat răstignit pe Cruce pentru mântuirea oamenilor. Dar obiceiurile diferă de la o zonă la alta. În funcţie de arta decorării lor acestea pot fi ‘’încondeiate’’, ‘’încrustate’’ sau pictate cu ceară.

Obiceiuri de Paște la credincioșii catolici

 

Mielul de Paşte
Mâncarea tradiţională este carnea de miel pregătită după mai multe reţete specifice. Mielul este simbolul lui Hristos! Mielul de Paşte a fost o “jertfă” care a îndeplinit rolul de substitut pentru întâiul născut; această jertfă arată moartea lui Hristos ca substitut al morţii credinciosului. Apostolul Pavel îl numeşte, în mod explicit, pe Hristos Mielul nostru de Paşte care a fost jertfit pentru păcatele lumii şi a murit răstignit pe cruce. 

Susține Natura.md: Devino Patron!