Devino Patron!

Republica Moldova are iarăși un Minister al Mediului

Noul Guvern al Republicii Moldova, condus de Natalia Gavrilița, a fost învestit vineri (06.08.2021) cu 61 de voturi, iar membrii acestuia au depus deja jurământul în fața președintelui Maia Sandu.

Republica Moldova are iarăși un Minister al Mediului

Noul Guvern și-a început activitatea prin efectuarea unor modificări ce vizează structura acestuia. Astfel, în termeni de 3 luni de la data învestirii, vor fi re-organizate unele ministere care au fost  alipite în urma Reformei Administrației Publice Centrale, efectuată în perioada 2016-2018. În rezultat, Guvernul va fi alcătuit din 13 ministere, cu 4 mai multe decât executivul anterior.

Unul din Ministerele reformate este fostul Minister al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) care va fi împărțit în 3 domenii separate: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului.

În ședința de vineri a Parlamentului, deputații au votat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea listei ministerelor și a persoanelor propuse pentru conducerea fiecărui minister. Candidatura Iulianei Cantaragiu pentru funcția de ministrul al Mediuluia fost votată de către cei 61 de deputați ai partidului PAS.

Fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în  guvernul Maia Sandu, Iuliana Cantaragiu este expertă în domeniu protecției mediului și economiei circulare, cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul asociativ. A absolvit Academia de Studii Economice din București, facultatea Relații Economice Internaționale și face un masterat în Managementul Riscurilor și Economiei Circulare la Universitatea de Științe Aplicate din Tampere, Finlanda.

Iuliana Cantaragiu a deținut funcția de Director adjunct la Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, iar în 2020 a activat în calitate de specialist de mediu la Agenția de Servicii Publice, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială „Înregistrarea Funciară, Evaluarea și Impozitarea Locală”. Are o experiență vastă în proiecte de protecție a mediului, implementate cu sprijinul Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenției de Dezvoltare a Germaniei și PNUD. De asemenea, a fst membru în Consiliul Național al ONG-urilor, Platforma Societății Civile RM-UE.

 

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este noul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare. Din 2018 director al VEREIN Donau Soja în Moldova, responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova. În perioada 2017-2018 a fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiții în Ucraina. Din 2003 este președintele ProRuralInvest, iar în perioada 2015 – 2017 a fost delegatul organizației ca expert în domeniul agricol în proiectul Băncii Europene pentru Investiții “Businessul Agricol și Dezvoltare Rurală”.

Pe parcursul activității sale profesionale, Viorel Gherciu a contribuit la dezvoltarea fondului de garantare a creditelor în agricultură, a participat la dezvoltarea a 11 asociații de utilizatori de apă pentru irigații și a fost unul din autorii Strategiei de Dezvoltare Rurală al Republicii Moldova.

218374651_4174181879326201_6615888935049606759_n

 

Susține Natura.md: Devino Patron!