Râpele din Etulia
La prima vedere s-ar părea că niște râpe nu pot fi atracții turistice, dar nu este așa. Cel puțin, în cazul râpelor din satul Etulia, raionul Vulcănești, aflate în extremitatea sudică a Republicii Moldova.
Aflorimentele geologice și paleontologice de argile etuliene prezintă interes atât pentru savanți, cât și pentru iubitorii de natură. Zeci de râpe se găsesc ceva mai sus de sat, dar una dintre cele mai interesante este cea dintre Etulia și Etulia Nouă. Peisajul rarisim, cu nuanțe gălbui-roșietice și brun-roșietice, atrage atenția celor care trec prin preajmă, în timp ce localnicii s-au obișnuit cu el.
Deși în această parte a continentului mai sunt râpe similare, acestea de la Etulia au fost luate ca model, astfel mai multe ponoare din sudul Republicii Moldova și al Ucrainei au primit denumirea de aflorimente etuliene.
Relieful pare desprins din desenul animat „Regele Leu”, creat de Disney. Aflându-te pe fundul acestor râpe, privești cu înfrigurare la „versanții” de lut de zeci de ori mai mari decât statura unui om. Straturile de argilă impresionează prin liniile care le despart de alte straturi, iar pentru oamenii de știință acestea sunt adevărate „mașini ale timpului” care povestesc istoria formelor de relief din zonă. Unele dintre straturi au vârste de peste cinci milioane de ani, iar în cele superioare au fost găsite fragmente de oase ale mastodonților, tigrilor, cămilelor, girafelor, struților, elefanților, rinocerilor etc. Unii copii obișnuiesc să se joace de-a v-ați ascunselea prin aceste râpe, considerându-le locuri de joacă firești.
Pentru oamenii de știință ele sunt un monument de însemnătate națională și chiar europeană, așa că nu în zadar aici au avut loc unele întruniri ale specialiștilor în materie. Deși unii localnici vorbesc despre efectele paranormale ale locului, teoria aceasta, deocamdată, nu este dovedită științific.
Distanța de la Chișinău: 200 km
Orașe apropiate: Vulcănești – 18 km
Vadim ȘTERBATE
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 363
Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md
Susține Natura.md: Devino Patron!