Devino Patron!

Crește implicarea comunitară pentru o mai bună guvernare locală. Trei sate din raionul Telenești au deja experiențe notabile

Crește implicarea comunitară pentru o mai bună guvernare locală. Trei sate din raionul Telenești au deja experiențe notabile
Sursa foto: Ecopresa.md
Crește implicarea comunitară pentru o mai bună guvernare locală. Trei sate din raionul Telenești au deja experiențe notabile

Au fost în vizită în trei localități, au învățat cum să scrie proiecte și au creat un chat comun pe Viber pentru a ține legătura între administrația publică locală (APL) și locuitori. Este vorba despre 15 lideri locali din satele Suhuluceni, Ghermănești și Coropceni din raionul Telenești, care au beneficiat, în perioada martie-mai 2023, de o serie de instruiri în cadrul proiectului „Implicare pentru o mai bună guvernare locală”, implementat de Asociația. Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM). 

Proiectul vizează capacitatea beneficiarilor, în asigurarea unei bune guvernări locale. În acest sens, echipa a lucrat cu următorul instrument: 

– sesiuni de instruire și discuții (cu accent pe dezbateri, schimb de experiență, prioritizare și soluții, pentru o bună dezvoltare locală); 

– experimentarea unor activități care presupun comunicare și colaborare eficientă între comunitate, lideri comunitari, ONG, bibliotecă, APL; 

– preluarea experienței de la unele dintre cele mai pro active APL din țară (Feștelița, Sireți, Lozova); 

– ghidarea și monitorizarea activităților beneficiarilor în cadrul proiectului.


Instrumente moderne pentru mediu rural 

Cătălina Molodoi, expertă în cadrul proiectului , a subliniat că aceste localități nu au avut o experiență bogată în proiecte cu donatori și tot ceea ce au adus organizatorii proiectului a fost nou pentru ei. 

„Am învățat instrumente, mecanisme de comunicare, primul lucru pe care l-am făcut a fost creat grupurilor pe Viber pentru localitate. Inițial, au avut o rezistență în acest sens pentru că asta presupune cel mai mult efort din partea lor, un efort neplătit.

Ne-am gândit bine la modul cum vor funcționa lucrurile, am presupus că localnicii, la rândul lor, vor manifesta o anumită rezistență, că vor fi oameni din grupurile de opoziție care, fiind nu neapărat prietenoase primăriei, vor provoca și vor aduce mai multe. . . . daune decât beneficii prin acest instrument de comunicare” , subliniază Cătălina. 

În ciuda rezistenței inițiale a autorităților publice locale de a accepta acest instrument de comunicare, aceștia au admis crearea grupurilor pe Viber după discuții și întâlniri online cu primarul dintr-un alt sat care folosea deja această platformă. 

„Am luat legătura cu primarul de la Todirești, Anenii Noi care folosesc, de mai mulți ani, acest instrument și, după o ședință în mediul online cu dumnealui, în urma unor discuții foarte sincere despre avantaje, provocări, despre cum să gestionăm anumite situații. . . , această rezistență și anxietate au fost semnificativ reduse. Iată că anume în acea zi, în cadrul instruirii, am creat aceste două grupuri pe Viber. Un grup este pentru o comună, altul – pentru un sat. Ceea ce mă bucură este faptul că a trecut destul timp de când a început prima instruire, observă că aceste grupuri sunt active, se plasează informații, cercetează oamenii se felicită de sărbători. Când au văzut că acest lucru într-adevăr funcționează în sfârșit, oamenii au lansat inițiativa de a reanima paginile de Facebook, ceea ce sa și întâmplat”, susține experta proiect.

O altă inițiativă importantă a unui proiect a fost introducerea bugetării participative. Prin intermediul unor întâlniri online cu reprezentanții Primăriei Budești – care aplică acest mecanism – specialiștii primăriilor au învățat cum funcționează lucrurile și-au exprimat interesul pentru a implementa acest sistem în propria localitate. 

„Au părut foarte interesați de acest mecanism și iată că acum, la ultima instruire, am discutat despre evenimentul din iulie. Împreună, am identificat niște activități care să pună bazele implementării bugetării participative. Oamenii din localitate vor veni cu vânzări, iar resursele din vânzări pe care le vor face vor fi o contribuție pentru un buget comun al satului, pentru dezvoltarea localităților. Tot acești bani vor fi găsite ulterior conform dorinței locale, astfel ca aceste proiecte să fie implementate” , detaliază experta proiect. 


Rezultatele proiectului

Rezultatele publice au fost pozitive și au adus beneficii atât administrației locale, cât și locuitorilor. În cadrul instruirilor, au fost scrise și depuse proiecte și granturi, sunt unele dintre ele au fost câștigate și urmează să fie implementate.  

„Avem un proiect scris la Ministerul Muncii despre îmbătrânirea activă, pe care l-am câștigat și urmează să fie implementat. Totodată, am scris un proiect la Satul European, așteptăm să creăm. Scopul nostru principal a fost să educăm specialiști de la primărie anume pe segmentul de scriere a proiectelor pentru a apropia populația de primărie.

Mi-am dorit ca această conlucrare între locuitori și administrația publică locală să fie mai strânsă și să aibă un rezultat mai bun. Anume prin colaborare s-au rezolvat și niște nevoiți reale ale localnicilor. Am avut un proiect legat de canalizarea satului Suhuluceni, în care foarte mulți locuitori s-au implicat activ, atât prin muncă, dar și cu resurse financiare. Cu ajutorul populației, am construit circa 3,5 km de canalizare, avem 50 de gospodării care sunt deja conectate” , declară  primarul comunei Suhuluceni, Iacob Stegărescu.

Eugenia Corciu, bibliotecara din satul Suhuluceni  și beneficiara unei serii de instruiri, a învățat cum să scrie postări și a creat chatul comun pe Viber. Astfel, menține legătura cu comunitatea. În prezent, chatul de pe Viber are 224 de membri.  

„În cadrul acestei seri de instruire, am învățat cum să scriu postările. Anterior, nu am avut o astfel de experiență. Datorită platformei, lumea este informată despre ce se petrece în sat. Pe lângă Viber, am creat și o pagină de Facebook a Primăriei. Publicăm le pe ambele platforme”. 

Beneficiarii au mai avut ocazia să viziteze trei sate: Feștelița, Sireți și Lozova, unde au avut un dialog cu autoritățile locale, interesându-se despre modalitățile de comunicare a funcționarilor cu comunitatea. 

Angela Gînceanu, o altă beneficiară a unui proiect  din satul Ghermănești, a menționat:  „În satul Feștelița, ne-a încântat proiectul privind încălzirea autonomă, terenurile de joacă și grădinița. Am fost și la Lozova și m-au impresionat multe lucruri. În satul Sireți, am aflat despre proiectul privind gestionarea deșeurilor. Datorită seriei de instruiri, am învățat cum să scriem proiecte și acum am pus în practică aceste cunoștințe. Implementăm un proiect privind amenajarea unui teren de joacă în satul Ghermănești” , relatează Angela Gînceanu.  

Impresiile participanților la proiect au fost pozitive în general. Ei au apreciat oportunitatea de a învăța să scrie proiecte și să se implice în dezvoltarea comunității lor. De asemenea, au exprimat recunoștința față de organizatori pentru lansarea acestor inițiative și au remarcat sporirea încrederii oamenilor în administrația locală. 

Magdalena Stegărescu, coordonatoare locală  a proiectului, a spus:  „Feedbackul este pozitiv și absolut totul a fost nou pentru noi. Este primul proiect câștigat și implementat, ne-a responsabilizat mult. Pentru lucrătorii din APL, a fost benefic să vadă și să înțeleagă procesul, cum administrația satului Feștelița administrează parc fotovoltaic. De asemenea, în satul Sireți am simțit dăruirea lucrătorilor din primărie în desfășurarea tuturor proiectelor. Asta a motivat și lucrătorii noștri să-și îmbunătățească un pic cunoștințele și în alte domenii”.

Proiectul „Implicare comunitară pentru o mai bună guvernare locală” este implementat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului EU4Accountability. Acest proiect a avut un impact semnificativ în localitățile implicate, promovând transparența, colaborarea și activismul comunitar în procesul de guvernare locală. 

 

Autor: Ludmila HIȚUC

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!