Gura leului, floarea zodiei Racului
Gura leului (Antirrhinum majus) e o plantă decorativă mirositoare, aspectuoasă și ușor de întreținut. O putem găsi în două variante: gura leului pitică, păstrată în general în ghivece, și gura leului ceva mai mare, ce poate fi plantată în grădini sau sere. Gama coloristică variază de la alb, galben, portocaliu, la roz, violet, roșu, vișiniu. Nu au neapărat o singură culoare: se întâlnesc adesea și gura leului bicolore. Florile au o formă specifică, de bot de leu, și copiilor le place să se joace cu florile, manevrându-le ca și când ar fi boturi de leu ce se închid și se deschid, după cum sunt mișcate.
Apa
Se spune că gura leului este planta specifică zodiei Racului. Conform zodiei (de apă), planta aceasta este o mare iubitoare de umiditate. În mod deosebit vara, când înflorește, trebuie udată din belșug - dar atenție, nu trebuie nici să o îneci!
Pământul
Planta aceasta are nevoie de un sol mediu spre bogat, bine afânat, cu un pH neutru (5,5-5,8) și cu o umiditate păstrată la un nivel mediu - nu foarte uscat, nu foarte umed. Este indicat să îi pui fertilizator o dată la 4-6 săptămâni, dacă abia ai plantat-o.
Dăunătorii
Nu are decât rar probleme cu dăunătorii și nu se prea îmbolnăvește. Este o plantă rezistentă și nu are nevoie de multe îngrijiri speciale. Dacă totuși observi că este atacată de paraziți, stropește-o cu un fungicid sau insecticid.
Lumina și căldura
Gura leului rezistă bine la frig. Poate fi plantată așa încât să înflorească fie vara, fie iarna. Cu un minimum de îngrijire și atenție, nu va avea nicio problemă să înflorească în toiul iernii, într-un mediu cât de cât temperat.
Gura leului are nevoie, însă, de multă lumină, prin urmare, este bine ca, dacă o ții într-un ghiveci, acesta să fie amplasat într-o parte a casei unde să se bucure din plin de razele soarelui sau cel puțin unde să fie foarte puțin în umbră.
Fiind planta Racilor, este cu atât mai bine să ai în casă un ghiveci de gura leului, sau în grădină în cazul în care ai un Rac în familie.
Roxana HUMENIUC
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 364
Susține Natura.md: Devino Patron!