Devino Patron!

Satul de baștină este patria mea

Satul de baștină este patria mea

Trec anii și satele noastre de altădată - frumoase, cu gospodării bogate, cu oameni harnici și mulți la număr – astăzi rămân  pustii. În curțile și pe drumurile satelor s-ar putea să nu vezi oameni, să nu auzi vorbă, să nu se mai deschidă porțile gospodăriilor, ani la rând. E trist să constați acest fenomen, dar e și mai trist că nu se găsesc soluții ca oamenii să nu plece și să se bucure de un trai mulțumitor la ei acasă. 

 Există însă cetățeni cu putere și dorință, peste care mai suflă și multă dragoste, să revigoreze viața la țară. Unii se întorc la baștină fie după mulți ani trăiți în străinătate, fie renunțând la funcții înalte, și, cu mânecile suflecate, și, cu încredere că satul unde s-au născut este chiar patria lor, fac rai din ce au. Ba mai mult – pentru aceștia munca nu e doar o teorie ideologică să ne scoată din starea primară – prin dragoste de muncă pentru comunitatea lor lasă un nume bun. Așa se poate spune și despre primarul de Gribova, Igor Grozavu, care a lăsat multe funcții importante în urmă și cu experiența acumulată a ales drumul reîntoarcerii la casa părintească, la mormintele bunicilor, în satul unde și-a făcut studiile și-i amintește de rădăcini.

După un periplu în funcțiile pe care le-a onorat în structurile statului (inspector general de stat la Inspectoratul de Muncă Drochia, secretar în cancelaria de stat, vicepreședinte al raionului Drochia etc.) actualmente este primarul satului Gribova. 

 

Casa părinților și satul natal, sunt cele mai frumoase locuri ale vieții edilului, care nu-l obosesc, și cărora li se dedică. Ține foarte mult la istoria satului și își dorește să aibă continuitate, să o cunoască și urmașii, iar funcția îl obligă să-i dea o perspectivă. 

Localitatea este o veche moșie de pe la anul 1600 a boierului Horca, când locul se numea Horceni sau Uhorceni. Probabil, ar spune cineva, locurile acestea, bogate fiind sau având ceva mai aparte, au fost râvnite de mulți, fiindcă satul a avut mai multe denumiri: Nădușita, Boianca, Horceni. Fiu al satului, conștient că funcția îi cere ca Gribova și jumătatea de locuitori, două mii și ceva, rămași la vatră din cei peste patru mii câți au fost, primarul vrea să facă lucruri grozave, după cum îi stă scris și în numele, pe care-l poartă.  

Așezat pe malul râului Cubolta, cu peisaje naturale frumoase, care merită văzute și admirate, cu multe edificii vechi, precum „Complexul Memorial „Nicolae Gribov”, sculpturile de piatră, spitalul de plasă (monument ocrotit de stat), acum azil de bătrâni, școala, grădinița și alte instituții necesare locuitorilor, formează o comunitate cândva amplasată în fruntea gospodăriilor agricole.    

Revenirea dlui I. Grozavu la vatră va aduce schimbările mult așteptate de săteni, de cei plecați peste hotare cu gândul la casa părintească. Și ca optimismul să fie în gândurile lor, primarul promite să (re)stabilească infrastructura satului Gribova. A și făcut. Cu investiții/ proiecte naționale sau internaționale a renovat școala și grădinița; a îmbunătățit interiorul bisericii; va avea grijă ca și cimitirul să arate ca un sat îngrijit pentru cei plecați din Gribova pământească; multe drumuri din sat arată ca în Europa. Primarul se ferește de laude și menționează doar că, în anii de mandat, a reușit să găsească bani pentru a schimba aspectul Casei de Cultură. Acum, în aceste condiții bune de creativitate, tinerii au motive să se adune: fie că îi cheamă cântecul, dansul, fie că improvizează o horă, dar e sigur că în perspectivă vor organiza concursuri, festivaluri etc.      

Agenda primarului Igor Grozavu este ca un șantier de lucru în așteptare de idei și de fapte concrete: va construi un parc fotovoltaic pe 30 ha; vrea să restabilească fosta cârmuire a colhozului pentru un centru de prestare a serviciilor. Îi pasă dacă apa râului Cubolta este sau nu curată, de aceea are grijă ca împreună cu sătenii să organizeze munci de curățare. Curățenia în sat și lichidarea gunoiștilor, la fel sunt pe agenda zilei. Și ideile continuă, iar valorificarea lor în fapte este atunci când capitalul obținut, indiferent de câte zerouri are, primarul îl investește într-o dorință: „Doamne, dă-mi putere să fac bine sătenilor și  satului”.  

Autor: Silvia STRĂTILĂ   

Articol publicat în revista NATURA, nr. 396

 

Susține Natura.md: Devino Patron!