Devino Patron!

Dieffenbachia, informații și sfaturi de îngrijire

Dieffenbachia, informații și sfaturi de îngrijire

Pe pervazul cu flori

Dieffenbachia este un gen de plante tropicale din familia Araceae, originare din Mexic, Insulele Caraibe și America de Sud. La noi în țară sunt crescute ca plante decorative de interior, în ghivece. Sunt plante perene, erbacee, ce prezintă o tulpină dreaptă, pe care frunzele sunt dispuse alternat. Frunzele sunt verzi și pot prezenta pete sau dungi albe, ce oferă plantei aspectul decorativ. 

Specii și varietăți

Există mai multe specii și varietăți, precum Dieffenbachia picta (D. maculata), Dieffenbachia Mariann, Dieffenbachia amoena, Dieffenbachia bausei, Dieffenbachia oerstedii. 

Condiții de mediu

Lumină

Preferă locurile luminoase, la fereastră, însă nu trebuie amplasată în razele directe ale soarelui. Sunt preferate ca plante de apartament deoarece tolerează și umbra. În locurile parțial umbrite, frunzele își pot schimba culoarea de la galben spre verde.

Temperatură

Se dezvoltă optim la temperatura de 20 ºC. Iarna, preferă o cameră mai răcoroasă, cu temperatura de aproximativ 13 ºC, nu mai scăzută.

 Substrat

Crește bine într-un substrat poros, ușor, care permite drenarea rapidă a apei. Acesta poate fi alcătuit din turbă și pământ de frunze, la care se poate adăuga nisip pentru îmbunătățirea drenajului.

Umiditate

Preferă o umiditate a aerului de peste 80%. Pentru a crește umiditatea, se pulverizează zilnic cu apă. 

Îngrijire 

Se adaugă apă regulat, astfel încât substratul să fie permanent reavăn. Îngrășământul se pune în perioada de creștere activă, administrarea se întrerupe în perioada de repaus. Se poate folosi un îngrășământ pentru plante verzi.

Transplantarea este necesar să se efectueze în fiecare an, în luna aprilie. Odată cu transplantarea plantei, se recomandă și schimbarea substratului.  

Înmulțire

Înmulțirea plantei se poate face prin butași din tulpină, care au atins lungimea de 10 cm. Aceștia pot fi puși la înrădăcinat pe un amestec din turbă și nisip, iar după două luni vor forma rădăcini. Butașii din vârf pot fi lăsați la înrădăcinat în vase cu apă.    

Autor: Paraschiva MĂMĂLIGĂ,  

Articol publicat în revista NATURA, nr. 384

 

Susține Natura.md: Devino Patron!