NATURA SE RĂZBUNĂ !
La 16 iulie 1992, peste 1700 de savanți independenți, inclusiv majoritatea laureaților Premiului Nobel la acel moment, s-au adresat cu un avertisment către mai marii lumii, cerându-le ca civilizația umană să-și schimbe radical atitudinea față de mediu pentru a evita în viitor „o vastă catastrofă umană”.
Cele mai luminate minți ale lumii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările climatice, poluarea mediului, reducerea apei potabile, pierderea pădurilor, distrugerea biodiversității etc. pe fundalul creșterii continue a populației planetei. În opinia savanților, lipsa măsurilor adecvate va împinge ecosistemele Pământului dincolo de capacitățile lor de a susține viața pe Terra. În decembrie 2017, deja peste 15 mii de savanți din 184 de state ale lumii au venit cu un nou apel „Avertismentul oamenilor de știință către umanitate”, în care și-au exprimat profunda îngrijorare privind schimbările de mediu, atestate în ultimele decenii.
În lipsa unor acțiuni eficiente, coordonate la nivel global, reacția planetei vine ca un bumerang. Coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2, ce a generat pandemia COVID-19, este doar un exemplu. Am poluat apele mărilor și ale oceanelor cu materiale din plastic care cu timpul s-au descompus, iar moleculele otrăvitoare revin pe masa noastră prin „fructele de mare” și alte produse comestibile, devenind cauza unor noi maladii, adesea f ără leac.
Un proaspăt exemplu tipic de asemenea barbarie din capitala noastră: distracția masivă, necontrolată cu articole pirotehnice în preajma caselor de locuit, poluează atmosfera și încalcă dreptul concetățenilor la liniște, cu atât mai mult că printre ei sunt copii mici și persoane bolnave.
Ca să se identifice acțiunile, la nivel global, în noiembrie anul curent, liderii mondiali se vor convoca la Glasgow, Marea Britanie, pentru a stabili măsurile necesare ce se impun în scopul evitării celor mai grave consecințe ale schimbărilor climatice. Să sperăm că acest forum va deveni un reviriment pentru omenire care are de învățat arta de a trăi în armonie cu mediul. Altfel, umanitatea ar putea lăsa loc celor mai sumbre profeții din cărțile sfinte. Vreau să cred că civilizația umană le va evita, cel puțin în acest mileniu.
Ion TIGHINEANU, academician
Revista NATURA, numărul 348
Susține Natura.md: Devino Patron!