Devino Patron!

Cataracta - cauze, forme, manifestări clinice

Cataracta - cauze, forme, manifestări clinice

Ce este cataracta

Cataracta reprezintă o afecțiune oftalmologică care determină scăderea progresivă a acuității vizuale datorită pierderii transparenței cristalinului (lentilă a ochiului cu rol de focalizare a imaginii, aflată în spatele irisului).

De ce apare afecțiunea

Mecanismele de apariție ale afecțiunii pot fi genetice (moștenite) și dobândite ulterior pe parcursul vieții, aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani fiind diagnosticate cu această afecțiune. Cei mai frecvenți factori de risc implicați în apariția cataractei sunt reprezentați de către expunerea excesivă la razele UV (lumină naturală sau artificială-saloane de bronzat), utilizarea de medicație corticosteroidă, asocierea unor boli metabolice cronice (diabet zaharat) sau oftalmologice (glaucom, dezlipirea de retină), traumatismele sau desfășurarea activității profesionale în  medii toxice.

După modul de afectare al cristalinului cataracta poate fi împărțită în 3 categorii și anume:

 - Cataracta nucleară (opacifierea centrală a cristalinului) este cea mai frecventă formă de cataractă întâlnită mai ales în cazul vârstnicilor;

 - Cataracta de tip cortical este întâlnită mai des în cazul tinerilor și al persoanelor care suferă de diabet zaharat; se manifestă prin apariția opacifierii “în spiță de roată”;

 - Cataracta subcapsulară posterioară se formează în spatele capsulei care menține lentila în poziție fiziologică și are incidența crescută la persoanele cu miopie severă.

Care sunt simptomele cataractei

Afecțiunea se instalează la nivelul ambilor ochi și evoluează fără durere, tulburările de vedere descrise de către pacienți fiind reprezentate de către:

 * Vederea în ceață;

 * Scăderea intensității culorilor;

 * Necesitatea schimbării frecvente a ochelarilor (sau a lentilelor de contact pentru vedere) cu lipsa îmbunătățirii acuității vizuale;

 * Fotofobie (sensibilitate la lumină);

 * Scăderea acuității vizuale pe timpul nopții;

 * Percepția de halouri în jurul punctelor luminoase;

 * Diplopie (vedere dublă).

Investigații diagnostice ale cataractei

Diagnosticul afecțiunii este stabilit în cadrul unui consult oftalmologic de rutină prin examinarea cu ajutorul unui aparat denumit biomicroscop. Medicul oftalmolog va stabili pe parcursul examinării gradul de avansare al bolii prin determinarea acuității vizuale, a sensibilității la contrast și al acuității vizuale în condiții de lumină scăzută (vederea nocturnă).

Tratament

Tratamentul cataractei este reprezentat de către înlocuirea chirurgicală după administrarea de anestezie locală, a cristalinului opacifiat cu un cristalin artificial și prezintă indicație de efectuare în cazul pacienților a căror probleme de vedere afectează calitatea vieții prin îngreunarea activităților cotidiene.    

Autor: Paraschiva Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 384

 

Susține Natura.md: Devino Patron!