Devino Patron!

Copilul cu trei nume de sfinți

Elevul, care în viitorul cel mai apropiat se va înscrie în lista tinerilor excelenți, se numește Ioan Giorgian Mihai Dobre și învață la Școala Gimnazială „Radu Stanian”, Ploiești, în clasa a VIB, a cărei diriginte este Mariana Gheorghe.

Copilul cu trei nume de sfinți

Poartă cu onoare și cu o dragoste curată de copil trei nume de sfinți și e conștient că ei îl binecuvântează în tot ce face și ce nu face. Și precum aripile divine nu ar fi de ajuns fără ocrotirea unei familii frumoase, Giorgian crește sub privirea și îngrijirea părintească a doi stâlpi spirituali, tocmai potriviți să se dezvolte pe două planuri ale realității – uman și realist.

De la tatăl spiritual, scriitorul Ion Machidon, însușește frumusețea gândului, eleganța cuvântului, iar mama, Gabriela Machidon, profesoară de ma tematică, la LTAS „Victor Slăvescu”, Ploiești (vai, cum s-ar putea să descrii în câteva cuvinte câtă dragoste inspiră o mamă?), îl apropie de lumea cifrelor. Mama Gabriela nu este doar un alef în matematică, ea este și o infinitate de sentimente de la care Giorgian învață să cunoască ce sunt blândețea, sensibilitatea, hărnicia, bunătatea, respectul. Și toate acestea parcă nu ar fi de ajuns, dacă mama lui nu i le-ar transmite pe aripile poeziei, specifică doar poetei Gabriela Alef Machidon.

Un copil crește într-o familie a cărei liniște este păzită de trei regine – matematica, literatura și psihologia. În beatitudinea asta, Giorgian are grijile unei copilării frumoase – citește, se joacă cu prietenii, are o pasiune aparte pentru trotineta sa freestyle și poate cândva această jucărie o va transforma într-un sport de performanță. Deocamdată face călătorii, împreună cu părinții, cu mașina sau cu trenul, și îi place să vadă și să admire toate locurile frumoase.

Despre Ploiești, orașul său natal, ar putea povesti tuturor cât este de frumos. L-a străbătut de la un capăt la altul și-i încurajează pe oameni să-l viziteze, pentru că „este un oraș cu străzi luminate, cu multă lume, oamenii sunt mereu cu zâmbetul pe buze, se respectă între ei și nu fac diferențe”. Este impresionat de personalitățile ploieștene și e mândru că pe aici a călcat Ion Luca
Caragiale. Cunoscutul dramaturg a învățat toate treptele școlare în Ploiești.

Poate că n-ar fi o mirare pentru nimeni când Giorgian afirmă că autorul său preferat este chiar Caragiale, de aceea citește schițele și nuvelele caragialiene, iar cu mintea sa curată de copil vede lumea frumoasă atunci când menționează că „generației mele îi place să respecte
oamenii, generația mea nu va fi rebelă, decât în apărarea dreptății și adevărului”.

Teza aceasta va insista să o respecte pe parcursul vieții prin intermediul profesiei pentru care simte o chemare – teologia. Aude dinlăuntrul său o voce care îl cheamă „spre credința lui  Dumnezeu”, deoarece, spune Giorgian, „eu am visat și am auzit chemarea Lui”. Vizitând locurile sfinte sau din ceea ce li se spune la ora de religie, poate distinge „ce este răul și binele și de ce Domnul Dumnezeu ne-a creat pe noi”. Cine ar îndrăzni să împiedice zborul senin al unui copil?

Familia sa de mari intelectuali îl ajută pe acest copil frumos, Ioan Giorgian Mihai Dobre, să se înalțe cu gândul, apoi să-și făurească aripile proprii pentru un drum lung în ascensiunea dorințelor sale. Cândva, Giorgian se va întoarce și va mulțumi părinților și profesorilor care i-au fost călăuze.

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 359

Susține Natura.md: Devino Patron!