Devino Patron!

Planeta are nevoie de mai puține deșeuri

Planeta are nevoie de mai puține deșeuri
Foto simbol. Credit: Alecu Reniță

Primăvara ne aduce flori, soare, mai mult optimism, dar și persoane dragi, care apar în calea noastră odată cu ivirea florilor și a soarelui. Așa am cunoscut-o pe tânăra Mirela Blîndescu, studentă la Academia de Studii Economice din Republica Moldova, specialitatea Finanțe și Bănci.

Este absolventă a Liceului „Nicolae Iorga” din Chișinău, promoția 2018. Părinții, Ghenadie și Mariana, trăiesc bucuria că ceea ce au semănat în fiica lor – frumusețe desăvârșită, inteligență rafinată – au încolțit până acum și sigur vor prinde rădăcini. M-am convins și eu de aceste daruri părintești ale Mirelei când am vorbit cu ea. Pentru confirmare că frumusețea dostoievskiană va salva lumea, atunci când talerul cu inteligență va fi mai greu, o mărturie în acest sens este chiar Mirela Blîndescu.

Anii de școală au fost prolifici pentru Mirela, pentru că, având imboldul educației din familie, a învățat bine. CV-ul, care se va înșira pe foi de mii de kilometri după finalizarea studiilor, conține deocamdată o relatare scurtă, dar merituoasă, sinceră, parcursă cu eforturi mari de licean, convins că succesul (un cuvânt la modă, fără greutate valorică), ce o așteaptă, trebuie valorificat prin muncă și merite: „Am participat la mai multe olimpiade în cadrul școlii, dar și regionale, și anume la limba engleză, limba română, matematică, chimie și educație plastică. Am mers pe la concursuri de poezii în cadrul școlii și am cooperat cu mai multe licee din Moldova, unde am facut schimb de experiență în domeniul cunoașterii limbii engleze”.

O școală bună o fac elevii, ei scriu istoria instituției. Și Mirela Blîndescu s-a înscris în patrimoniul cultural al școlii, altfel nici nu se putea, pentru că teza patronului spiritual Nicolae Iorga a fost un crez pentru ea: „Un popor fără cultură este o gloată”. În prezent, studiile la Academia de Studii Economice, specialitatea Finanțe și Bănci, profil englez, nu o împiedică să se implice și în alte activități. A participat la numeroase evenimente în cadrul academiei. Crede că are realizate câteva performanțe și le menționează cu dorința că de abia este începutul: „Am lucrat ca voluntar, timp de patru ani, în cadrul organizației Sporter, unde am participat la cele mai mari evenimente în domeniul sportului, de exemplu - Chișinău Marathon, Glodiator Mud Race, Hell Run etc. De asemenea am avut parte de echipe și de oameni deosebiți, am preluat idei noi, creative”.

Tinerii de azi pot învăța multe, indiferent de condițiile de instruire – în online sau fizic, spune Mirela. Cu atâtea căi deschise spre orizonturi noi, viitorul generațiilor tinere ar trebui să prindă contur, dacă școala, la vârsta adolescenței, ar fi înțeleasă de mulți că este o prioritate. Studenta de azi are convingerea că cine vrea să învețe, să capete studii trainice, își valorifică potențialul  intelectual și în Republica Moldova. Ea chiar crede întro Moldovă curată, cu oameni demni, cu interesul dragostei de țară. Ambiția celor care o cunosc pe Mirela Blîndescu este să îi încurajeze speranțele atât de neobișnuite ale unei tinere, ancorate într-o lume mai mult virtuală. Dacă, susține Mirela, mai sunt tineri în R. Moldova, cu lecția generozității deja însușită în școală sau în familie, cu dorința că viața are un rost doar trăită moral, că în secolul XXI planeta are nevoie de mai puține deșeuri, atunci acestor probleme li s-au găsit soluții. Urmează ca acestea să fie aplicate.

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 352

Susține Natura.md: Devino Patron!