Devino Patron!

Extrema nordică a republicii: Naslavcea

Extrema nordică a republicii: Naslavcea
Naslavcea. Foto: Vadim Șterbate

Unul dintre satele care mă impresionează cel mai mult, de fiecare dată când ajung aici, este Naslavcea, localitate despre care am învăţat la geografie că este cel mai nordic punct din Republica Moldova.

Dacă vii direct dinspre Ocniţa, la prima vedere satul nu pare să iasă în evidenţă prin ceva, dar ajungând pe malul Chisărăului, peste care se întind mai multe podeţe, acesta începe să capete elemente distincte. În anumite zone ale satului vezi mai multă vegetaţie decât case, mai ales în preajma vechii mori de apă, din care a rămas doar clădirea și denumirea.

Vă recomandăm să lăsaţi mașina în centrul satului și să parcurgeţi localitatea și zona adiacentă pe jos. Cel mai frumos tablou pare a fi imaginea sub forma unei inimi a insulelor de pe Nistru, văzută de pe unul dintre dealurile dinspre sud. Nu în zadar, multe reviste, calendare și suvenire de la noi au utilizat adesea fotografii din acest loc. Imaginea este și mai interesantă atunci când în această regiune izolată și semisălbatică își face apariţia trenul, care sparge liniștea ce domină aici.

Vârful dealului este locul preferat de turiștii sătui de hoteluri de cinci stele, care își instalează corturile pentru a întâlni răsăritul. Pietroaiele de pe margine sunt locuri numai bune de a vă opri și de a admira frumuseţea naturii. 

Ar putea fi o imagine cu copac, munte şi natură
Foto: Vadim Șterbate

 

După un mic popas pe ele și după o serie de selfie-uri, pentru amatorii de astfel de fotografă, puteţi continua să mergeţi pe marginea dealului admirând satul cufundat în vegetaţie. De aici, acesta pare un sat de munte, cu căsuţe ascunse pe ici, pe colo. Și pe cât de îndepărtată este Naslavcea de centrul republicii, pe atât de pitorească este.

Râul Nistru și râpele creează pe aceste locuri un peisaj unic. Merită să fie explora te și rezervaţiile peisagistice din regiune - „Râpa lui Carp” și „Râpa Rudi”, unde veţi putea găsi urme ale Mării Sarmatice și aflorimente. 

În preajmă se află și cele „33 de vaduri”, iar dacă au mai rămas 33 sau sunt mai puţine, număraţi și singuri!

Ar putea fi o imagine cu corp de apă şi natură
Naslavcea. Foto: Vadim Șterbate

 

Distanța de la Chișinău: 230 km

Orașe apropiate: Otaci - 18 km, Ocnița - 15 km

Atracții turistice în regiune: „Fântâna Cadânei” de la Lipnic (20 km), Casa memorială
„Constantin Stamati” din Ocnița (21 km) 

 

NOTA BENE: Îmbrăcați-vă comod. Luaţi-vă rezerve de apă și hrană, iar actele de identitate trebuie sa fie cu voi, fiindcă satul Naslavcea se află în zona de frontieră.

 

 

Vadim ȘTERBATE
Autorul cărții „99 de atracții turistice din Republica Moldova”

Articol apărut în Revista NATURA în numărul 352

Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.

Susține Natura.md: Devino Patron!