Devino Patron!

Copilul cu o inteligenţă precoce

Copilul cu o inteligenţă precoce

Băiatul, de numai patru ani, Vlad Ciobanu din Chișinău, despre care vorbește frumos și cu admirație tot poporul român, continuă să impresioneze cu memoria sa, recitând tot mai multe poezii. Îl urmăresc pe multe canale TV și constat pe fața-i senină de copil o inteligență precoce, dar care nu respinge din privirea pudică o sobrietate parcă gata-gata să se îndrepte tot spre jocurile copilăriei. Însoțit mereu de doi părinți tineri și frumoși, Victor și Mihaela, fiul lor îi bucură acolo unde sunt chemați, stă cuminte alături de ei în fotoliile studiourilor de televiziune, ascultă cu atenție și cu o cumințenie măsurată de copil bine crescut ce vorbesc adulții (...că tot despre el vorbesc, el fiind subiectul discuției), apoi este chemat în lumina reflectoarelor să recite poezii. Ceea ce mai adaugă copilul Vlad Ciobanu, la care este și mai mult admirat de cei care îl privesc și îl cunosc, este modestia sa înțeleaptă care vine dintr-un interior de copil, caracteristică, probabil tuturor copiilor cu o inteligență precoce. Mama Mihaela spune că genele de atipicitate probabil Vlad le moștenește de la străbunicul său, Vladimir Becciu. Această constatare spontană este mai greu să o știm, cert este că îi poartă numele.

O altă certitudine, pe care o lasă copilul de patru ani publicului numeros de pe ambele maluri ale Prutului, este că, pe lângă memoria pe care o are (știe și recită, fără a avea vreo poticneală sau vreun lapsus, mai mult de o sută de poezii), declamă versuri cu intonație și probabil în al său univers mic de copil emoțiile trăite de el sunt mari. Asta se vede din gesturi sau priviri. Din poeziile lungi, unele cu un caracter moralizator, altele patriotice, copilul din Chișinău regizează pe loc mici spectacole, așa niște tablete actoricești numai bune pentru vindecarea tizului său, talentatul actor Vlad Ciobanu, care, în aceste momente, are mare nevoie să-i trimitem gânduri bune. Cine știe, poate că acest copil, ca un adevărat aed, cum erau în Grecia antică, are misiunea, ca prin poeziile recitate, să transmită un mesaj patriotic și moralizator lumii noi. Așa cum, prin acea poezie, cu un profund text al dragostei de frate, de neam a sensibilizat inimile marilor artiști - Andra, Florin Călinescu, Mihai Petre și jurnalistului Andi Moisescu, jurații de la cunoscutul concurs de talente din România. Aceeași impresie că este un copil talentat cu o memorie fenomenală, Vlad a lăsat-o și Ambasadorului României în R. Moldova, Daniel Ioniță. Excelența Sa a menționat că un viitor luminos al unei țări îl construiesc asemenea copii inteligenți așa cum este Vlad.

Revista „Natura”, interesată de viitorul ecologic al R. Moldova, în general, a vrut ca și cititorii noștri să îl cunoască pe acest copil frumos, Vlad Ciobanu, care, în particular, igienizează mediul educațional. Echipa redacției are mari speranțe că intelectul său, competențele sale intelectuale precoce, vor prolifera prin muncă, iar la maturitate, omul valoros Vlad Ciobanu va fi un punct de sprijin al țării.

 

Silvia STRĂTILĂ

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 343

Susține Natura.md: Devino Patron!