Devino Patron!

Ouăle de Paște în tradiția țărilor europene

Ouăle simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la învierea sa din morţi şi totodată, reîntinerirea primăverii. În tradiţia populară de la noi, ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase.

Ouăle de Paște în tradiția țărilor europene
Sursă foto: www.ziarulunirea.ro

Anglia. Există obiceiul de a face cadou ouă de ciocolată foarte mari.

Bulgaria. În secolele trecute, pictarea ouălor de Paști era o îndeletnicire a călugărițelor din mănăstiri. Întrebuințând culori speciale, ele realizau piese unicat. Multe pot fi admirate și astazi în muzeele etnografice din țară, unde se păstrează bogate colecții de ouă pictate și încondeiate. Pentru ornare se foloselte și acidul sulfuric. După ce oul a fost vopsit, peste suprafața colorată se trece cu condeiul înmuiat în acid; acesta spală vopseaua și astfel rămâne desenul sau “scrisul” facut. O alta metodă este lipirea sau legarea diferitelor frunze pe suprafața albă a oului, după care acesta se introduce în vopsea. Când este uscat, frunza se dezlipește.

Elveția. În unele zone există credința că ouăle de Paști sunt ouate de cuc. În alte locuri se spune că ele sunt aduse de iepurași. De aceea, copiii pregătesc din primele flori de primăvară câte un cuib în care acesteă sa fie depuse. Urmează “vânatul iepurelui de Paști”, când cei mici caută prin grădină ouăle bine ascunse. Se ciocnesc ouăle, cel spart fiind oferit învingătorului.

Franța. În zilele de Paști, locuitorii din Bourgogne își oferă reciproc ouă vopsite. Se așează o scândurică înclinată și fiecare rostogolește pe ea ouăle pe care le-a adus. Acela al cărui ou atinge un altul îl câștigă și-l mănâncă pe loc. La acest joc numit “la roulle” se folosesc ouă colorate în roșu, galben, verde și violet. (În Basarabia de sud, chiar în satul meu de baștină, practicăm de Paști un joc asemănător, numit “rândunuș”).

Germania. În această  țară s-a păstrat foarte bine tradiția ouălor de Paști. Copiilor li se spune că ouăle colorate sunt aduse de Iepuraș și ascunse, ca să le găsească. Fetele trimit logodnicilor ouă pe care sunt scrise declarații de dragoste. În Saxonia, lângă orașul Boutzen, există o colină la poalele căreia curge un râu. Sus este o capelă de lângă care femeile și bărbații aruncă ouă. Jos lângă apa sunt copiii. Ei le prind și își încarcă săculețele de la brâu.

Olanda. Obiceiul ciocnitului se pastrează și astăzi. În zilele de Paști, tradițional se mănâncă ouă cu o anumită prăjitură, pe care brutarii o oferă clienților lor. Preoților le sunt oferite ouă vopsite, iar fetele le dăruiesc flăcăilor. Ouăle vopsite în verde se ascund în iarbă, ca să le caute copiii.

Polonia. Pentru a obține un anumit desen, se cufundă oul în culoare, iar când aceasta s-a uscat, se desenează cu ceară. Oul se introduce apoi în borș de sfeclă sau în oțet, astfel că părțile neacoperite se decolorează. După ce se îndepărtează ceara, rămâne desenul colorat pe fond alb. Cele mai răspândite motive sunt crenguța, bradul, morișca.

Ucraina. Ca și în Rusia, ucrainenii se duc în zilele sărbătorilor de Paști la cimitir, cu cozonaci, vin și ouă. Pentru cinstirea morților, ouăle se rostogolesc pe morminte, apoi se îngroapă în pământ sau se consumă pe loc de către membrii familiei ori se dau de pomană celor nevoiași. Tradițional, există “pictori meșteșugari” care execută ouă încondeiate la comandă. În trecut, gospodinele colorau ouăle cu vopsele naturale extrase din plante, cum ar fi foile de ceapă, florile de tei, frunzele de mesteacăn, boabele coapte de soc etc. De Paști, rudele și îndrăgostiții își dăruiesc ouă vopsite și ornate. Se spune că acela al cărui ou nu se sparge va trăi mai mult. 

Suedia. Ouale se ornează cu desene hazlii, cu rime și inscripții care se citesc cu glas tare, înainte de a le mânca. Ouăle de Paști au darul de a prezice: dacă nu sunt pline, înseamnă că hambarele vor fi goale în anul acela. Va avea noroc fericitul care găsește un ou cu două gălbenușuri: se va căsători sau logodi.

Ungaria. Predomină ouale vopsite în roșu și galben. Dintre motivele de ornamentație cele mai des folosite sunt: stoguri de fân, case, fântâni cu cumpănă, femei cu coșuri de ouă în mână. În mediul rural există obiceiul ca în a doua zi de Paști fetele să fie duse la fântână și acolo să fie stropite cu apă de către flăcăi.

Susține Natura.md: Devino Patron!