Devino Patron!

Ce reguli trebuie să respectăm în Postul Paștelui

Ce reguli trebuie să respectăm  în Postul Paștelui
Foto simbol

La sfârșitul secolului al III-lea, Postul Paștelui a fost împărțit în postul prepascal (Postul Paresimilor) care ținea până la Duminica Floriilor și Postul Paștilor (postul pascal), care ținea o săptămână, adică din Duminica Floriilor până la cea a Învierii Domnului.

După Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325 s-a decis ca durata Postului Paștelui să fie de șapte săptămâni, potrivit crestinortodox.ro.

 

Postul Paștelui a început pe 27 februarie 2023

Înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, creștinii ortodocși țin Postul Paștelui cunoscut ca cel mai lung post din an.

Potrivit calendarului creștin ortodox, în 2023, Postul Paștelui a început pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie. Pe 16 aprilie se va sărbători Paștele.

 

Cum se ține corect postul

Să mâncăm mai puțin și mai rar e sănătos. Spre deosebire de Postul Crăciunului, care este mai blând și are mai multe dezlegări la pește, Postul Paștelui este mult mai aspru.

În 2023, credincioșii pot mânca pește pe 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire, și pe 9 aprilie când este Duminica Floriilor.

 

Ce reguli respectă credincioșii ortodocși în Postul Paștelui

Postul Paștelui este o perioadă în care creștinii se pregătesc spiritual pentru sărbătoarea Paștelui. Își curăță trupul prin abținerea de la alimentele de origine animală și își curăță sufletul prin fapte bune.

În Postul Mare, creștinii nu au voie să consume carne și lactate și nici nu au voie să bea sau să fumeze. În Vinerea Mare se ține post negru, adică nu se mănâncă nimic,  potrivit creștinortodox.ro.

De asemenea trebuie să se evite orice gând necurat sau gest nepotrivit față de cel apropiat sau de cei din jur.

În Postul Mare este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Enoriașii cheamă preotul acasă, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.

De asemenea, în Postul Paștelui și în celelalte posturi mari din an nu se fac nunți, cumetrii.

În Săptămâna Patimilor credincioșii merg la biserică, unde se țin slujbe cunoscute sub denumirea de „denii”. Slujbele au loc în fiecare zi din Săptămâna Patimilor, începând cu Duminica Floriilor și până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.

Credincioșii care au ținut post se pot spovedi și împărtăși în Săptămâna Patimilor, în Joia și Vinerea Mare sau sâmbătă, înainte de Învierea Domnului.

 

Cine este exceptat de la regula postului

Chiar dacă Biserica Ortodoxă le recomandă enoriașilor să țină Postul Paștelui, există câteva categorii de persoane cărora nu le este recomandat să țină post. Astfel, următoarele categorii de persoane primesc dezlegare de la Postul Paștelui:

• Copiii mai mici de 7 ani;

• Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani și credincioșii de orice vârstă, care au diverse afecțiuni medicale;

• Femeile însărcinate și cele care alăptează.

Paștele catolic  este sărbătorit pe 9 aprilie 2023.

Potrivit calendarului ortodox, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele în 2023 pe 16 aprilie.

 

Bianca SITARU
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 373

 

Susține Natura.md: Devino Patron!