Devino Patron!

Păstrăm căldura în case: mai puține lemne pe foc și facturi mai mici

Păstrăm căldura în case: mai puține lemne pe foc și facturi mai mici

Încălzirea caselor este o problemă cu care ne confruntăm cu toții. Criza energetică, care devine greu de înfruntat pe fonul războiului din Ucraina, ne va învăța să economisim, să folosim eficient resursele. Izolarea pereților, ușilor, podului, podelelor înseamnă mai puțin lemn pe foc și respectiv, mai mulți copaci rămași în pădure. Or, în această iarnă, a economisi înseamnă și a fi mai atent cu natura.  

La Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM), am creat o platformă nouă - ECOlogic, ECOnomic. Pe pagina de facebook cu acest nume experții de la mai multe organizații de mediu și energie vorbesc cum putem avea o factură mai mică, cum putem păstra căldura în case pentru mai mult timp. Astfel, aflăm cum să reglăm la regimul de iarnă geamurile termopan, cu ce ajută o folie de aluminiu în spatele caloriferului, pe unde iese căldura din casă și intră frigul (și în ce cantități), cine sunt cei mai lacomi mâncători de energie electrică, cum să economisim, cum să ne asigurăm cu lemne de foc sau să denunțăm tăierile ilicite și alte nereguli, cum să ne conectăm la energia regenerabilă și cât este de avantajos. Aceste subiecte și multe altele sunt prezentate în limbile română și rusă. Propunem cititorilor revistei NATURA unul dintre materialele create în Campania ECOlogic, ECOnomic, realizată cu sprijinul Suediei.

 

 

Păstrăm căldura în casă 

Putem face însă economie la factura pentru agentul termic, dacă vom avea grijă de ferestrele din locuințe, astfel ca prin ele să nu pătrundă frigul de afară. Câteva sfaturi în acest sens are Piotr Comarov, director pentru dezvoltarea proiectelor la Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER).

Potrivit expertului, de la 5% până la 30% din căldura din interiorul locuințelor se pierde iarna, din cauza ferestrelor care nu sunt adaptate pentru sezonul rece. E vorba de geamuri care nu se închid bine, nu sunt bine spălate sau care sunt putrede. Aceasta înseamnă cheltuieli mai mari pentru energie termică – gaze naturale, lemne, cărbune, biomasă. Pe de altă parte, dacă înlăturăm aceste lacune, temperatura aerului din locuințe poate să sporească cu 1-2 grade Celsius.

„În primul rând, trebuie să verificăm în ce stare sunt geamurile. Acestea trebuie să fie curate, pentru ca lumina solară să pătrundă mai ușor în locuințe și să le poată încălzi. Totodată, înainte de sezonul rece, trebuie să verificăm cât de ermetic se închid ferestrele. Ferestrele confecționate din lemn trebuie să fie bine fixate de ramă, să fie bine vopsite. În momentul în care vopseaua a început „să sară” de pe ferestre, lemnul va începe să putrezească sau fereastra nu se va lipi ermetic de ramă, iar aceasta va permite frigului să pătrundă ușor în casă”, a punctat Piotr Comarov.

Și în cazul ferestrelor din plastic e nevoie să verificăm dacă ele se închid bine. „Ferestrele din plastic au un sistem de reglare, ca ele să se închidă bine în perioada rece a anului. E simplu să verificați! Puneți o foaie în geam și închideți-l. Dacă puteți scoate ușor foaia prinsă de geam, atunci nu e bine – geamul trebuie reglat la regim de iarnă. Dar dacă foaia este prinsă bine și practic nu o puteți scoate de acolo, atunci e ok, aerul rece nu pătrunde. O dată la 5 ani trebuie să verificați starea pieselor din cauciuc din ferestrele de plastic - ele trebuie schimbate o dată la 5-10 ani, deoarece se uzează”, a precizat directorul pentru dezvoltarea proiectelor la Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile.

 

Benzi din spumă sau din cauciuc

Și în cazul ferestrelor de lemn, și a celor confecționate din plastic, se pot utiliza benzi din spumă, care se găsesc în comerț. „Aceste benzi se  fixează, se încleie de ramele ferestrelor. Benzile respective sunt de o singură folosință, adică o dată în jumătate de an sau o dată în an ele trebuie schimbate, pentru că, de altfel, ele se autodistrug. Totodată, pot fi utilizate și benzi din cauciuc. Și benzile din spumă, și cele din cauciuc vor face ca fereastra să fie bine fixată de ramă, iar astfel există șanse mai mici ca aerul rece de afară să pătrundă în interiorul locuinței”, a detaliat expertul de la AEER.

 

Fără scotch

În același timp, Piotr Comarov nu recomandă să încleiem geamurile cu scotch, întrucât acesta ar împiedica ventilarea încăperilor. „Dacă pur și simplu vom închide geamurile și le vom încleia cu scotch, dar, totodată, la Dumneavoastră nu va funcționa sistemul de ventilare a aerului, atunci nivelul de dioxid de carbon din interiorul locuinței va crește, vă veți simți rău, o să aveți dureri de cap, iar copiii Dumneavoastră nu vor putea învăța bine. Pe lângă aceasta, și umiditatea aerului din interiorul casei sau apartamentului va fi una sporită. La ora actuală, în vânzare sunt chiar aparate speciale, care asigură micro-ventilarea ferestrelor”, a explicat Piotr Comarov.

O informație detaliată despre mai multe metode de reducere a facturii găsiți pe platforma de informare despre eficiența energetică a locuințelor „ECOlogic, ECOnomic”, creată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM), de specialiștii în eficiență energetică ai organizațiilor Green City Lab Moldova, Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), dar și de organizațiile „EcoVisio”, „Renașterea Rurală”, Centrul Național de Mediu, Societatea Ecologică „Biotica” și Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Campania de informare „ECOlogic, ECOnomic” este derulată cu suportul Suediei.

Daniela MORARI

 

Susține Natura.md: Devino Patron!