Devino Patron!

Două vinării locale nu mai au bătaie de cap cu resturile vegetale și alimentare

Două vinării locale nu mai au bătaie de cap cu resturile vegetale și alimentare

Resturile de viță de vie, dar și alte deșeuri formate în urma producției de vin la vinăria „Novak” din satul Tartaul, raionul Cantemir, vor fi transformate în brichete, care vor fi folosite pentru centrala termică a companiei. Totul datorită echipamentului pentru zdrobirea și brichetarea deșeurilor din biomasă, instalate la vinărie în cadrul proiectului „Obținerea profitului din deșeurile de vin: oportunități pentru industria vinului în Moldova”.

Proprietarii vinăriei „Novak” sunt primii beneficiari ai proiectului implementat de Universitatea Agrotehnica a Republicii Cehe, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiența Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al PNUD, în cadrul programului „Challenge Fund”.

Specialiștii cehi au mers la vinărie și au asamblat echipamentul, l-au pus în funcțiune și au instruit lucrătorii. Astfel, în viitor, biomasa produsă pe podgorii va fi utilizată la centrala termică a vinăriei, economisind banii care mergeau pentru cumpărarea lemnului de foc și a cărbunelui. 

Vinăria Novak - întotdeauna un farmec aparte - Vincuvin.shop

 

Biogaz obținut din deșeuri alimentare
Un alt beneficiar al proiectului este „Casa vinicolă Luca” din or. Cricova, unde urmează a fi instalată o centrală de biogaz, care va lucra pe baza deșeurilor alimentare și a altor deșeuri organice produse de vinărie și restaurantul acesteia. Biogazul obținut va fi folosit ulterior pentru aragaz sau pentru funcționarea încălzitoarelor pe gaz. Astfel, va fi redusă la zero necesitatea arderii deșeurilor vegetale, practică interzisă prin lege și pedepsită cu amenzi usturătoare.

Pentru promovarea utilizării tehnologiilor inovatoare în procesul de gestionare a deșeurilor din activitatea viti-vinicolă vor fi organizate vizite de studiu pentru studenți și elevi. Aceștia vor urmări întregul proces de transformare a deșeurilor vegetale în brichete sau biogaz, având posibilitatea să producă singuri brichete.

Cele două vinării vor servi drept exemplu pentru dezvoltarea și implementarea în continuare a proiectelor similare pe teritoriul Republicii Moldova.

Precizăm că în cadrul proiectului „Obținerea profitului din deșeurile de vin: oportunități pentru industria vinului în Moldova” a fost studiat procesul de gestionare a deșeurilor în rândul producătorilor de vin din RM. Un sondaj în rândul producătorilor de vin din Moldova a arătat că, în prezent, fie nu există deloc procesarea deșeurilor de vinificație, fie doar în mod foarte limitat. Însă deșeurile organice provenite din producția de vin se formează continuu și au un mare potențial pentru producția de energie. 

Respondenții anchetei, au menționat că, de obicei, deșeurile sunt lăsate pe șantier fără a fi utilizate. Acest lucru poate cauza efecte asupra mediului, atunci când deșeurile mixte umede încep să se descompună și emit gaze cu efect de seră în atmosferă.

Casa Vinicola Luca on Packaging of the World - Creative Package Design  Gallery


Sute de mii de kilograme de deșeuri
Vinificația este o ramură importantă a economiei moldovenești, podgoriile ocupă o suprafață totală de 150 mii ha, acoperind 3,8 la sută din teritoriu și 7 la sută din suprafața arabilă a țării. În cazul unui producător de vinuri de talie medie cu o podgorie de 250 de hectare, se recoltează anual aproximativ 2.500-3.000 de tone de struguri pe sezon, care generează aproximativ 100 000 kg de deșeuri uscate (corzi și alte părți tăiate) și peste 100.000 kg de deșeuri mixte (lăstari  crescuți și alte deșeuri) pe sezon.

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 355

Susține Natura.md: Devino Patron!