Devino Patron!

Va mai exista viţa de vie peste 50 de ani?

Va mai exista viţa de vie peste 50 de ani?
Sursă foto: www.yurta.ro

Posibil că mulți dintre noi, pasionații de vinuri, nu ne-am întrebat ce se va întâmpla cu vița de vie peste 50 de ani. Chiar dacă ni se pare că sunt mulți ani până atunci, din păcate, situația se agravează pe zi ce trece. În acest interval de timp, schimbările climatice devin tot mai accentuate și se pare că omenirea nu mai poate corecta multe lucruri. 

Mă întreb dacă în viitor oamenii vor savura un vin adevărat sau dacă vor exista podgorii cu Pinot Grigio, Pinot Noir sau Saperavi? Vor mai exista celebrele regiuni viticole din Franța, Italia, Spania, etc, ori se va trece la via crescută în sere? Care sunt provocările actuale cu care se confruntă viticultorii?

Voi începe în a vă spune că un vin de calitate înseamnă o plantă sănătoasă crescută în condiții naturale, cu un terroir specific unei anumite regiuni viticole. Terroir-ul reprezintă un ansamblu de elemente atribuite unei regiuni: climă, sol, înclinația pantelor, expoziția, etc. Dacă măcar unul din aceste elemente suferă o schimbare negativă, rezultatul se va reflecta în calitatea vinului. Într-un ecosistem totul este interconectat. 

Ce se va întâmpla cu industria vinului peste 50 de ani? Cu siguranță vor fi multe schimbări. Posibil, vom avea o nouă hartă a regiunilor vinicole, în care zonele mai răcoroase vor avea de câștigat, iar altele mai calde – de pierdut. S-ar putea ca unele vinării să dispară, să nu poată face față noilor provocări climatice și a cheltuielilor. Altele, vor încerca să găsească soluții, investind în soluții de adaptare a viței de vie la noile condiții. Poate se va apela la clonele soiurilor rezistente la căldură, secetă, însă mai rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor fi și benefice.

Un alt scenariu ar fi ca unele soiuri de struguri să dispară, altele să formeze un alt caracter specific zonelor mai reci. Sau, cine știe, în condițiile unei clime răcoroase, aciditatea ridicată a vinului să devină o normalitate. De asemenea, s-ar putea ca în viitor să dăm foarte mulți bani pentru un vin de calitate.

Ce putem face? La nivel de stat ar fi bine să existe o politică clară, să se facă studii de fezabilitate în acest sens și să existe șanse pentru producătorii care vor să salveze o anumită regiune. Consider că ar fi bine ca decidenții să se gândească de pe acum la alocarea unui buget pentru problemele de adaptare sau menținerea în siguranță a unor microregiuni. Cât nu e prea târziu!

La nivel individual, e mult mai greu, dar nu imposibil. Ar fi bine să ne gândim la mediul înconjurător, să reciclăm, să consumăm în mod rațional resursele de apă, produsele și energia. Să ne îndrăgostim de verdele ce ne înconjoară și să-l protejăm!

Iar dacă verdele nu vă place, să vă întrebați mereu dacă fructele sau legumele pe care le consumați sunt naturale sau crescute forțat? Iar dacă nici asemenea întrebări nu vă frământă, înseamnă că cel mai bun loc pentru reeducare și resetare ar fi planeta Marte!

 

Diana MORARU

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 345

Susține Natura.md: Devino Patron!