Devino Patron!

Două specii foarte rare de cosaș!

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Două specii foarte rare de cosaș!

Saga pedo (Pallas, 1771) - cosașul sau calul de stepă face parte din familia Tettigoniidae, ordinul Orthoptera, este considerată una dintre cele mai mari insecte dintre ortoptere, prezentă în peste 20 de țări din Europa și Asia, de la Portugalia până în Siberia, din Sicilia până în Republica Cehă și Slovacia. În Republica Moldova specia a fost înregistrată abia în secolul al XX-lea.

Saga pedo este o specie partenogenetică (se înmulțește dintr-un ovul sau dintr-o oosferă nefecundată, fără participarea gameților masculini) astfel masculii acesteia nu au fost depistați. Cosașul de stepă are corpul cilindric, foarte lung, atingând până la 60 - 80 mm, iar al ovipozitorului de 35-40 mm, are capul obtuz, iar antenele sunt filiforme și nu mai lungi decât corpul, înserate între ochi. Poate fi de culoare verde sau maro, cu linii de la un albe-roz până la galben, care pornesc de la ochi pe marginea inferioară a pronotului și a segmentelor abdominale până la vârful acestuia, cu picioare foarte lungi și puternice.

Saga pedo are o generație pe an și iernează în fază de ou. Înmulțirea este partenogenetică, prin urmare se reproduc fără masculi. Din ouă se dezvoltă doar femele. Interesant este faptul că cosașul de stepă are cel mai mare număr de cromozomi dintre toți membrii genului Saga, fiind astfel o specie tetraploidă – cu 68 de cromozomi. Dezvoltarea embrionului are loc primăvara, când temperatura aerului trece peste 20 oC. Larvele apărute trec prin 8 vârste, iar exemplarele adulte pot fi întâlnite din luna iulie până în toamnă. Depunerea pontelor are loc după 3-4 săptămâni după atingerea fazei de adult. Ouăle sunt depuse ziua, în sol cu ajutorul ovipozitorului puternic dezvoltat și chitinizat. Prolificitatea acestei specii este scăzută în comparație cu alte specii de ortoptere. Într-o pontă sunt doar 7-8 ouă, iar în total o femelă poate depune de la douăzeci și cinci la optzeci de ouă. Până și după moartea femelei în corpul acesteia rămîn până la 10 ouă. Larvele eclozate în primăvara anului următor au o lungime a corpului nu mai mare de 12 mm, iar culoarea corpului verde.

Adulții și larvele de Saga pedo sunt prădători iscusiți, hrănindu-se cu insecte de dimensiuni mici, medii, chiar și cu semenii lor din ordinul Orthoptera. Este o insectă nocturnă, fitobiontă (trăiește în vegetație), praticolă  (preferă pajiștile și terenurile ierboase), dar și biotopurile xerofite și mezo-xerofite.

În Republica Moldova specia Saga pedo este foarte rar întîlnită având statut de specie vulnerabilă, fiind inclusă din anul 2000 în lista speciilor protejate de Comunitatea Europeană. În ultimii douăzeci de ani doar cinci exeplare ale acestei specii au fost observate în localitățile Slobozia - Dușca (Criuleni) și Răscăieți (Ștefan Vodă).

O amenințare indirectă pentru insectă este distrugerea habitatelor, utilizarea pesticidelor, colectarea pentru colecții, incedierile de toamă a terenurilor.


Adult de Saga pedo (PALLAS, 1771) (Mocreac N.)

 

Onconotus servillei (Fisher von Waldheim, 1846) - cosașul golaș. Aparține familiei Tettigoneiidae, ordinul Orthoptera. Numele specia l-a primit în onoarea entomologului francez, renumit pentru cercetările sale ortopterelogice - Jean Guillaume Odinet-Serville.

Onconotus servillei este o specie distribuită în zona Asiatico-Pontică fiind întâlnită din Ungaria până în Caucaz și Siberia de Vest; iar în Bulgaria, Serbia, Ungaria și România există doar unele populații izolate. 

Animalul are o lungime de 20 mm, iar culoarea cafenie-roșcată. Capul este sferic și cu ochii compuși rotunjiți, iar antenele nu depășesc lungimea corpul. Sunt cunoscute femele și masculi. Abdomenul acestui cosaș este voluminos, masculii prezintă placa subgenitală cu stili. Oviscaptul femelelor are o lungime de până la 16-17 mm, fiind alungit, drept și la vârf ascuțit, cu placa subgenitală trunchiată. Atât adulții cât și larvele acestei sunt geofili (își petrec o parte din ciclul de dezvoltare în sol), praticoli, xerofili; iar ca habitat preferă terenurile cu vegetație tipică de stepă cu arbuști și diverse asociații de graminee spontane. Stau ascunși în tufișuri, în special la baza lor, ocazional ridicându-se către părțile inferioare ale tulpinilor plantei. 

Onconotus servillei iernează în stadiu de ou. Larvele eclozează în martie-aprilie, iar perioada larvară durează 2,5-3 luni (în dependență de temperatura mediului ambiant etc.). Adulții pot fi observați din iunie până la sfârșitul lunii august – septembrie. Sezonul de reproducere este în august, în acest moment masculii cântă, atrăgând femelele. Ouăle sunt depuse în sol printre rădăcinle plantelor. 

Pe teritoriul țării noastre cosașul O. servillei se întîlnește doar în sectoarele de stepă a Bugeacului pe plante medicinale, cu o densitate a populației de 1 ex șa 5 ha. Factorii limitativi majori al acestei specii sunt distrugerea habitatelor, incendierile de toamnă și pășunatul intensiv.

 


Mascul de Onconotus servillei (Fisher von Waldheim, 1846) (Mocreac N.)

 

Principalele măsuri de protecție și conservare a populațiilor de ortoptere (atât pentru Saga pedo cât și Onconotus servilei)
- protejarea și conservarea parcelelor de stepă rămase;
- reducerea tratamentelor cu substanțe chimice în zonele de stepă;
- atenționarea populației privind importanța protejării insectelor;
- delimitarea unor parcele de stepă cu interzicerea pășunatului ovinelor, caprinelor și bovinelor;
- monitoringul stării populațiilor.

 

Dr., conf. cerc. Mocreac Nadejda
Institutul de Zoologie

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

Susține Natura.md: Devino Patron!