Devino Patron!

Forsythia - ploaia de aur

Forsythia este un vestitor al primăverii. Florile acestui arbust popular şi uşor de îngrijit cresc pe tulpini neobişnuit de golaşe, înainte de înfrunzire. Chiar şi persoanele puţin interesate de grădinărit cunosc această plantă, familiară în grădini de pretutindeni.

Forsythia - ploaia de aur
Sursă foto: www.hortmag.ro

De la începutul până la mijlocul primăverii, arbustul este acoperit de obicei cu flori mici, galbene-aurii sau galbene-lămâie, care cresc pe tulpinile mai tinere. Este un arbust cu frunze căzătoare, rezistent şi viguros. Frunzele verzi-închis, alungit ovate, sunt dispuse opus pe tulpinile maro-deschis, care capătă o textură rugoasă, şi devin gri la vârste de peste trei ani. Planta formează o masă deasă de tulpini arcuite şi deseori devine golaşă la bază, mai ales dacă este lăsată netăiată. Fiind o plantă adaptabilă, Forsythia poate creşte într-o mare varietate de soluri, atingând 3 m înălţime şi în diametru, crescând sub formă de tufă verticală sau ca o cupolă. Florile, dispuse individual sau în inflorescenţe de-a lungul tulpinilor, apar înaintea frunzelor. Modul de creştere naturală a acestei plante face să aibă nevoie de tăiere anuală regulată ca să înflorească la potenţialul său maxim. 

Forsythia „Beatrix Farrand”
Este un soi viguros, cu creştere verticală, deasă. Tulpinile sale care se arcuiesc când ating înalţimea maximă sunt maro-deschis când sunt tinere şi devin gri-maronii când îmbătrânesc. Sunt împodobite cu frunze verzideschis, ovate, care devin galbeneaurii toamna. De la începutul până la mijlocul primăverii, flori mici, galbene, tubulare, în formă de stea, apar pe tulpinile golaşe, înainte să apară frunzele.

Cum se tunde Forsythia?
1. Tăierea de formare
Plantele tinere trebuie tăiate pentru a le ajuta să crească dense, cu lăstari puternici formaţi de la nivelul solului. După plantare, tăiaţi orice creştere slabă sau vătămată. Tăiaţi uşor tulpinile rămase până la circa două treimi din lungime pentru a ajuta apariţia de noi lăstari de la baza plantei, pe măsură ce aceasta se fortifică. 
2. Tăierea de întreţinere
Ca să înflorească bine, Forsythia trebuie tăiată anual, pentru a înlătura tulpinile bătrâne care se dezvoltă treptat şi pentru a ajuta producţia de noi lăstari care fac flori. Imediat după înflorire, tăiaţi toate tulpinile vechi care au făcut flori cel puţin la jumătate, chiar deasupra unui mugure sănătos sau a unui lăstar. Vechile tulpini care au făcut flori ale Forsythia suspensă trebuie tăiate până la doi muguri de la bază.
Tăiaţi la sfârşitul primăverii sau la începutul verii, pentru a avea o perioadă maximă de creştere şi o bună producţie de flori în anul următor. La arbuştii maturi, încercaţi să
înlocuiţi între un sfert şi o cincime din tulpinile bătrâne în fiecare an, pentru ca planta să aibă lumină şi să faceţi loc pentru noi lăstari.
3.Tăierea de remediere
Arbuştii vor deveni în mod natural deşi şi supranumerari când îmbătrânesc, iar mulţimea de tulpini subţiri, slabe, răzleţe va face flori puţine şi planta va deveni sensibilă la dăunători şi boli, mai ales dacă s-a neglijat tăierea. Această situaţie poate fi remediată prin tăiere severă, făcută pe etape, în doi sau trei ani, mai degrabă decât tăind planta complet.
Lăsând doar trei sau patru tulpini puternice, iarna târziu sau primăvara devreme tăiaţi toate celelalte tulpini până la 5-7 cm de la nivelul solului, pentru a ajuta apariţia lăstarilor de înlocuire. În anul următor tăiaţi complet toate tulpinile subţiri sau slabe.Tăiaţi cele trei sau patru tulpini bătrâne rămase, aproape de nivelul solului.

 

Articol publicat în numărul 254 din aprilie 2013

Susține Natura.md: Devino Patron!