Devino Patron!

Maria Cosniceanu, un nume primenit al neamului românesc

Maria Cosniceanu, un nume primenit al neamului românesc

La 31 august, de Ziua Limbii Române, la Biblioteca municipală din Chișinău „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a avut loc lansarea monografiei „Maria Cosniceanu: în slujba numelui corect”. Este autoarea noastră. Susține la NATURA rubrica „Ce nume purtăm”. Sperăm să vedem valorificată această rubrică într-un nou volum al distinsei doamne, de pe poziții de cercetător științific... De pildă, așa a procedat dumneaei după ce a susținut mai mulți ani la rând rubrica „Dicționar de nume” la publicația TIMPUL. Deși TIMPUL era o publicație combativă pe marginea celor mai importante evenimente cotidiene, rubrica doamnei Maria Cosniceanu era una dintre cele mai citite, căci prezenta un interes mai personal, mai intim al cititorului dornic de a afla din care neamuri se trage și care este varianta cea mai corectă a numelui său. Totodată, rubrica avea și o misiune nedeclarată – de educație istorică și patriotică, de ÎNGRĂMĂDIRE a neamului. 

Explicația provenienței numelui de familie din perspectivă istorică i-a interesat pe mulți basarabeni mai ales odată cu trezirea spiritului românesc în Basarabia sovietică și mai ales în primii ani după obținerea independenței față de imperiul sovietic. Explicațiile doamnei Cosniceanu veneau în ajutorul multora care doreau să-și demonstreze că sunt români. Anume în acest sens doamna Cosniceanu a lucrat și pentru a ne strânge neamul grămăjoară.

Cele apărute la rubrica „Dicționar de nume”, din publicația TIMPUL, au stat la baza apariției celor trei volume semnate de Maria Cosniceanu - „Nume de familie (din perspectivă istorică)”. 

În fiecare an, de Ziua Limbii Române, vorbim mai mult despre acei care au luptat pe baricade, de scriitori, de deputații care au votat aducerea acasă a Limbii Române și a alfabetului latin, dar este neapărat nevoie să vorbim și despre acei care au LUCRAT pentru corectitudinea Limbii Române. Generația acelor vremuri își amintește cu drag de ei, precum au fost, bunăoară, Anatol Ciobanu, Vlad Pohilă, Ion Melniciuc, Valentin Mândâcanu... Sigur că în acea armată de filologi s-a aflat și se mai află și doamna Cosniceanu. Din păcate, rândurile unei asemenea armate se răresc tot mai mult, căci, spre regret, din generațiile mai tinere nu apar cercetători filologi de rangul celor menționați...

Doamna Cosniceanu lucrează în continuare la primenirea și adunarea neamului românesc din stânga Prutului. O face insistent și frumos, demonstrând acest lucru ca cercetător științific. Cu aceleași scopuri, susține și rubrica „Ce nume purtăm?” la revista NATURA. Ne-am bucurat și noi de apariția monografiei „Maria Cosniceanu: în slujba numelui corect”. Suntem alături de dumneavoastră, doamnă Cosniceanu. Vă felicităm și vă dorim La mulți ani!   

 

 

Gheorghe BUDEANU
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 367

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!