Pregătiți-vă pentru bolile din sezonul rece
Boli în sezonul rece
Răceala
Răceala se distinge prin congestie nazală, rinoree, strănut, tuse, disconfort generalizat și ochi umezi. Nu există vaccin împotriva răcelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanșează în urma contactului direct cu persoanele bolnave și evoluează treptat.
Gripa
Gripa se instalează brusc, este mult mai gravă decât răceala și se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp. Vestea bună este că vaccinarea anuală previne infecția cu virusurile gripale.
Perioada de vaccinare începe din luna octombrie și se poate extinde până în luna martie. Simptomele de gripă sunt: febră, dureri de cap, frisoane, tuse uscată, dureri musculare, oboseală și stare generală de rău; ca și în cazul răcelilor, apar rinoreea, strănutul, congestia nazală și ochii umezi. Copiii pot manifesta stări de greață și vărsături.
Sfaturi de prevenire
1. Vaccinarea antigripală - gripa cauzează mii de decese anual. Vaccinul antigripal este cea mai bună metodă de a preveni gripa. Se recomandă realizarea vaccinului în lunile octombrie - noiembrie, însă nici în lunile decembrie și ianuarie nu este prea târziu. În fiecare an, este disponibil un alt tip de vaccin antigripal, deoarece virusurile care provoacă gripa își modifică tulpinile sau apar altele noi.
Acest vaccin nu este recomandat:
- persoanelor cu alergie la ouă;
- pacienților cu pneumonie;
- pacienților cu febră;
- femeilor însărcinate.
De asemenea, vaccinarea antigripală este necesară personalului medical, deoarece zilnic intră în contact cu foarte mulți pacienți, motiv pentru care sunt considerate sursă principală de focar în instituțiile medicale. Persoanele expuse complicațiilor cauzate de gripă trebuie imunizate imediat ce vaccinul este disponibil.
Este vorba despre:
- persoanele care au peste 65 de ani;
- cadrele medicale din instituțiile specializate în tratarea bolilor cronice (diabet zaharat, astm, boli de inimă);
- adulții și copiii cu boli cardiovasculare, boli ale plămânilor, inclusiv astm;
- adulții și copiii care au necesitat în mod regulat spitalizare sau care au manifestat recurența anumitor boli (boli metabolice cronice, boli renale, afecțiuni ale sistemului imunitar, boli declanșate de anomalii ale hemoglobinei;
- persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 18 ani, care urmează tratament pe termen lung cu aspirină.
2. Spălați-vă mâinile cât mai des
Atât gripa, cât și răceala se transmit prin tuse, strănut și prin contactul cu suprafețele contaminate (inclusiv mâini). Specialiștii recomandă spălarea regulată a mâinilor cu apă caldă și săpun timp de aproximativ 15 secunde. Dacă nu aveți la dispoziție apă și săpun, frecați-vă mâinile cu soluții dezinfectante speciale sau pe bază de alcool. Cu toate acestea, materialul organic (murdăria sau sângele) anulează acțiunea alcoolului, iar acesta se află în imposibilitatea de a distruge virusurile și bacteriile.
3. Evitați persoanele contaminate
Țineți sugarii departe de persoanele infectate; acest lucru este foarte important, mai ales în cazul nou-născuților prematur, care pot dobândi anomalii grave, boli cardiace sau pulmonare.
4. Alte sfaturi:
- adoptați o dietă echilibrată;
- acordați suficient timp pentru odihnă;
- practicați exerciții fizice deoarece ajută sistemul imunitar să lupte cu germenii care provoacă boala;
- țineți stresul sub control;
- persoanele care fumează sau sunt expuse la fumul de țigară, sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor de plămâni.
Sunteți deja bolnav?
Câteva măsuri pe care ar trebui să le luați la primele semne ale bolii:
- gargara cu apă sărată poate ameliora o durere de gât;
- contactați medicul de familie; în funcție de simptomele manifestate acesta vă poate recomanda cea mai bună schemă de tratament;
- evitați contactul cu ceilalți, acoperiți-vă gura cu o batistă când tușiți sau strănutați, mai ales dacă aveți febră, iar apoi aruncați-o la coșul de gunoi.
- odihna și hidratarea corespunzătoare, lichidele ajută la fluidizarea mucusului, contribuind la ameliorarea simptomelor, mai ales febră.
- evitați alcoolul și produsele care conțin cafeină, deoarece contribuie la deshidratarea organismului.
- informați-vă cu privire la medicamentele fără prescripție medicală. Consultați medicul specialist pentru a afla care este cea mai bună soluție în cazul dvs.!
Medicamente fără prescripție medicală
• Cumpărați medicamentele doar din farmacii! Majoritatea oamenilor cred că medicamentele care conțin echinaceea sau vitamina C tratează cu ușurință bolile de sezon. Cu excepția produselor aprobate pentru tratarea simptomelor de răceală și gripă, nu este recomandat să achiziționați astfel de produse. Discutați cu medicul curant despre achiziționarea și administrarea suplimentelor nutriționale și a remediilor naturiste.
• Citiți cu atenție prospectele medicamentelor și urmați întocmai instrucțiunile. Pacienții care suferă de anumite boli (cum ar fi, hipertensiune arterială), nu trebuie să utilizeze niciun medicament pentru tuse fără avizul specialistului.
• Se recomandă administrarea strictă a medicamentelor care tratează simptomele manifestate; astfel, dacă pacientul prezintă rinoree se tratează numai pentru rinoree, nu și pentru dureri de gât, tuse, febră, dureri de cap etc.
• Verificați efectele secundare ale medicamentului! Anumite substanțe medicamentoase cum ar fi antihistaminicele pot provoca somnolență. De asemenea, medicamentele pot interacționa cu diverse alimente, cu alcoolul sau suplimentele nutriționale. Cel mai simplu este să achiziționați medicamentele în urma recomandării medicului sau să cunoașteți exact produsul pe care îl veți cumpără, inclusiv suplimentele alimentare (vitamine, minerale, produse naturiste).
• Consultați medicul înainte de a administra orice fel de medicament copilului dvs. La copii, simptomele de răceală și gripă sunt tratate sub strictă supraveghere a medicului. Nu se va administra copilului aspirină sau medicamente care conțin aspirină. Copiii și adolescenții care prezintă manifestări asemănătoare gripei și au varicelă sau alte infecții virale nu trebuie să folosească aspirina.
Dacă simptomele se agravează consultați medicul de familie!
În cazul copiilor trebuie să observați modificări precum: somnolență neobișnuită, refuzul de a mânca, plâns accentuat, mânuța dusă la urechi sau burtică, respirație șuierătoare.
Semne ale agravării bolii sunt:
- tuse care perturbă somnul;
- febră permanentă;
- ritm crescut de respirație;
- dureri ale feței cauzate de infecția sinusurilor;
- dureri în piept.
Complicațiile răcelii și gripei includ apariția infecțiilor bacteriene (sinuzită, bronșită, infecțiile urechii, pneumonie), care ar putea necesita tratament cu antibiotic.
Important: antibioticele sunt eficiente împotriva infecțiilor bacteriene, dar nu tratează împotriva infecțiilor virale, cum ar fi răceala sau gripa.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 390
Susține Natura.md: Devino Patron!