La plăcinte, înainte!
Ciorbă de pește ca la Dunăre
Ingrediente: 1 cap de fitofag (aproximativ 1 kg), 2 cepe, un morcov mare, 1 ardei kapia, o rădăcină mică de țelină, 1 rădăcină de păstârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, 4 roșii,
1 l borș, 3 linguri orez, 4-5 linguri ulei, leuștean proaspăt, sare.
Mod de preparare: Capul de pește se porționează în bucăți, se spală bine și se sărează puțin. Legumele spălate și tăiate cubulețe se pun la înăbușit în ulei. Când încep să se înmoaie, se adaugă orezul, apoi se toarnă aprox. 1,5 l apă fierbinte, se sărează după gust și se lasă la fiert.
Se adaugă roșiile decojite, tocate și se mai lasă 3-4 minute la fiert. Se toarnă borșul acru când orezul este fiert, care în prealabil se dă într-un clocot. Peștele se pune la sfârșit și se lasă doar câteva minute să clocotească. Focul se oprește, se adaugă leușteanul tocat.
Musaca de vinete
Ingrediente: 300 ml ulei, 700 gr carne tocată de vită, 6 vinete, 5 roșii, 1 ceapă, 4 căței de usturoi, 2 linguri verdeață (pătrunjel, busuioc, oregano), 2-3 linguri făină, piper, sare.
Gratinare: 300 gr smântână sau iaurt, 50 gr cașcaval, 2 ouă.
Mod de preparare: Se taie vinetele în felii groase de 1 cm. Se presară deasupra lor sare și se pun la scurs pentru 30-40 minute. Se șterg apoi cu hârtie absorbantă. Se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins.
Se toacă ceapa și usturoiul cât mai mărunt și se călesc în ulei încins. Se adaugă carnea tocată și se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. După ce s-a rumenit puțin carnea, se adaugă roșiile și verdeața tăiate mărunt. Se lasă pe foc încă 20 de minute.
Se alege o formă potrivită ca dimensiuni, suficient de adâncă, pe care o ungem cu ulei. Se așază primul strat de vinete. Deasupra se toarnă umplutura de carne cu roșii și apoi din nou un strat de vinete. Urmează restul de carne, nivelând cu o spatulă pentru a se obține un strat uniform.
Se prepară amestecul pentru gratinare: se bat ouăle cu iaurtul și cu cașcavalul ras, se asezonează cu sare și piper și se toarnă peste musaca. Se introduce forma în cuptor și se coace musacaua timp de 40 minute, până când se gratinează uniform.
Salată de toamnă
Ingrediente: 100 gr ciuperci marinate conservate (ori proaspete fierte), 100 gr pesmeți, 50 ml iaurt, 30 ml maioneză, 1 cățel de usturoi, 1 linguriță suc de lămâie, sare.
Mod de preparare: Ciupercile se spală pentru a nu fi atât de acre (ori se fierb dacă sunt proaspete). Se taie cubulețe. Usturoiul se pisează, se presară cu sare, se adaugă piper, iaurt, maioneză și suc de lămâie. Toate se amestecă, se condimentează, se adaugă pesmeții și, la dorință, ceapă verde. Pesmeții se pot prepara din baghetă, tăiați cubulețe și rumeniți pe tigaie.
Prăjitură cu orice fel de fructe
Ingrediente: 500 gr visine, caise sau căpșuni, 8 ouă, 16 linguri de zahăr, 16 linguri făină, ½ ceașcă ulei (10 linguri mari), coajă de lămâie și portocale, 2 plicuri zahăr vanilat, ½ pliculeț praf de copt, esențe, sare.
Mod de preparare: Gălbenușurile se bat cu zahărul până își dublează volumul și apoi se adaugă uleiul treptat. Albușurile bătute spumă tare se adaugă peste gălbenușuri împreună cu esențele, după preferință, zahărul vanilat, puțină sare și la final făina amestecată cu praful de copt.
Se omogenizează ușor cu o spatulă, de jos în sus, să nu se lase bezeaua de albușuri. Componența se răstoarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Fructele curățate de sâmburi se tăvălesc puțin prin făină sau se presară deasupra lor zahăr vanilat, pentru a nu se lăsa la fundul tăvii. Se pun fructele peste compoziția de blat. Se dă tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 20-25 minute.
Susține Natura.md: Devino Patron!