Devino Patron!

Smochinele - beneficii, proprietăți, contraindicații

Smochinele - beneficii, proprietăți, contraindicații

Beneficiile consumului de smochine

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii consumă smochinele atât pentru aroma lor inconfundabilă, cât și pentru potențialele beneficii pentru sănătate. Printre acestea sunt următoarele:

Ar putea îmbunătăți sănătatea inimii

Smochinele pot contribui la reglarea tensiunii arteriale și pot scădea nivelurile grăsimilor din sânge. Aceste aspecte sunt benefice pentru țesuturile vasculare și pot diminua riscul de a face boli cardiovasculare

Sprijină digestia

Smochinele pot contribui la combaterea unor probleme digestive precum constipația, deoarece conțin fibre și bacterii benefice pentru intestine. 

Un studiu realizat pe 150 de persoane diagnosticate cu sindromul colonului iritabil și constipație care au primit câte patru smochine uscate de două ori pe zi, a arătat că subiecții au resimțit o diminuare a simptomelor. Printre acestea s-au aflat durerea, balonarea și constipația.

Pot contribui la sănătatea pielii

Este posibil ca smochinele să aibă efecte benefice și asupra pielii, în special asupra persoanelor care au dermatită alergică sau care au pielea uscată și cu prurit (mâncărimi), ca rezultat al alergiilor. 

Iată câteva modalități de a consuma smochinele:

 - În stare proaspătă. Deoarece au cantitate scăzută de calorii, pot reprezenta o gustare excelentă între mesele principale în salata de fructe, în cereale sau în deserturi. Se mai pot prepara și sub formă de gem sau le poți congela;

 - Uscate. În această variantă trebuie consumate cu moderație și ar putea contribui mai mult astfel decât proaspete în lupta contra constipației;

 - Frunzele de smochin. Cu toate că se pot găsi cu dificultate în afara magazinelor specializate, de tip plafar, acestea se pot consuma gătite în același mod ca vița-de-vie: pentru a rula umpluturi, cum sunt cele de orez și carne;

 - Ceai din frunze de smochin. Îl poți prepara personal sau îl poți achiziționa.

Proprietăți

Smochinele proaspete sunt bogate în nutrienți și au un conținut scăzut de calorii, ceea ce înseamnă că pot fi integrate într-o dietă sănătoasă și echilibrată. O cantitate mică, 

de 40 grame de smochine proaspete, conține 30 de calorii, 8 grame de carbohidrați, 1 gram de fibre, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6vitamina K.

De asemenea, smochinele conțin și minerale, printre care cupru, potasiu și magneziu. Caloriile pe care le conțin smochinele proaspete provin din zahărul natural, astfel că se recomandă consumul moderat, de exemplu, ca gustare sau ca desert. Cu toate acestea, în stare uscată zahărul din smochine se concentrează, iar numărul de calorii crește.

Aceste fructe conțin cantități reduse dintr-o varietate de nutrienți, dar sunt în mod special bogate în cupru și vitamina B6. Vitamina B6 este un element esențial ce ajută organismul să descompună proteinele din alimente și să creeze proteine noi. În plus, joacă un rol important și în ceea ce privește sănătatea cerebrală. 

Contraindicații 

În unele situații, smochinele pot fi contraindicate sau consumul lor este recomandat cu precauție. De pildă, cu toate că în cazul unor persoane pot avea efect benefic, în alte situații există contraindicații asupra consumului lor.

Smochinele au în componența lor vitamina K, ce poate interfera cu medicația pentru subțierea sângelui, iar din această cauză, pot scădea eficiența medicamentelor. Astfel, sunt contraindicate persoanelor care urmează un asemenea tratament. 

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie să ceară părerea medicului înainte de a le consuma, deoarece ar putea crește nivelul glicemiei.

Există și persoane care au alergie la aceste fructe. În cazul în care prezinți alergie la polenul de la florile de mesteacăn, este foarte posibil să ai alergie și la smochine. Ele conțin și latex natural, iar unele persoane pot fi alergice și la acesta. 

Dacă nu știi cu siguranță că ai sau nu alergie la smochine, poți face un test alergologic. 

Smochinele au mulți nutrienți, dar, cu toate acestea, se recomandă consumul moderat al acestora.  

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 390

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!